Hlavní obsah

Sídlo, v němž pobývala Jackie Kennedyová i Sean Connery, je na prodej za 544 milionů

Nádherné sídlo Turville Grange v anglickém hrabství Buckinghamshire dýchá na návštěvníka onou charakteristickou atmosférou starých anglických venkovských domů. Patřívalo mladší sestře Jackie Kennedyové - princezně Lee Radziwillové. Pobývali v něm i herec Sean Connery či princezna Margaret. Nyní je na prodej v přepočtu za 544 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo, které patřívalo sestře Jackie Kennedyové, princezně Lee Radziwillové, Turville Grange v Henley nad Temží, je postavené v georgiánském stylu.

Článek

Historické sídlo postavené ve druhé polovině 18. století se dodnes může chlubit hezky zachovanými původními architektonickými prvky. Na jeho fasádách se pěkně doplňují režné cihly a kámen a dávají hlavní budově (ta ovšem byla dokončena až skoro o století později, v roce 1887) vzhled tolik typický pro georgiánský styl.

V něm převládá právě kombinace bílé, červené a hnědé barvy. Stavební otvory vyplňují původní okna natřená bílou barvou, střechu doplňuje dvojice původních komínů atd.

Brzy po dokončení hlavní budovy sídlo koupili markýz a markýza d'Hautpoul de Seyre, přátelé krále Jiřího V. a královny Marie z Tecku, což byli prarodiče současné britské panovnice.

Památkou, jež se z té doby dosud zachovala, je ornamentální kovaná brána, kterou páru markýzů věnovala matka krále Jiřího V., královna Alexandra. Je napodobeninou brány ze Sandringhamu, tedy panství královské rodiny.

Uspořádání hlavní budovy

Hlavní budova sídla má dvě podlaží, k nimž přibylo později rekonstruované podkroví proměněné nyní na rovněž obytné.

V hlavní budově je pět obývacích pokojů, pět soukromých pokojů, pět pokojů pro personál, kuchyň, jídelna, další místnosti a výtah.

Vila na Riviéře, která patřila Seanovi Connerymu, je na prodej

Jak bydlí VIP

V prvním patře je hlavní ložnice s šatnou a hlavní koupelnou a hlavní apartmá pro hosty s vlastní koupelnou a šatnou.

Na pozemku o výměře 20 hektarů jsou pak ještě další obytné budovy, historické domy nazvané Rose Cottage a Turville Cottage a pak ještě samostatně stojící dům pro hosty, jemuž se trefně přezdívá Bílý dům.

Bílý dům

Přízvisko je to vskutku přiléhavé, protože v době, kdy sídlo vlastnila princezna Lee Radziwillová, pobývala v něm coby velice vážený host její sestra, manželka amerického prezidenta Johna Kennedyho - Jacqueline neboli Jackie.

Janet Jacksonová prodává svůj byt s výhledem na Central Park, cena je 206 milionů

Jak bydlí VIP

Americká módní ikona 60. let, jež se provdala za polského šlechtice Stanisława Albrechta Radziwiłła a sňatkem získala titul princezna, ovšem nebyla zdaleka jedinou slavnou majitelkou sídla, jež je zapsáno na Seznamu historicky významných budov II. stupně.

Panství totiž prodala svému příteli Henry Fordovi II. (z dynastie rodiny Fordů - výrobců aut). V průběhu let na sídle jako hosté pobývaly některé slavné osobnosti, mezi nimi například princezna Margaret (mladší sestra královny Alžběty II.), ale také například herci Sean Connery nebo Peter Sellers.

Záplava květin

Interiér stavby se v průběhu let, tak jak ji vlastnili různí majitelé, proměňoval, takřka každý z majitelů si pozval „svého” architekta a pověřil jej úkolem na nové zařízení.

Jedním z posledních významných byl architekt Jeffery Smith, jenž spolupracoval s designéry z ateliéru Colefax & Fowler. Právě oni vdechli domu onen klasický anglický venkovský styl se záplavou květinových motivů, jenž je v domě zachován dodnes.

Tohle nevyšlo. Paul McCartney prodal svůj penthouse se ztrátou 150 milionů

Jak bydlí VIP

Sídlo je na prodej za 18,75 milionu liber, tedy zhruba 544 milionů korun, prodej zprostředkovává renomovaná britská kancelář Knight Frank.

Anketa

Máte rádi květinové vzory v interiéru?
Ano, mám květiny rád/a i obecně.
19,3 %
Když jich není příliš, tak ano.
18 %
Když jsou jen decentně malé a bez křiklavých barev.
23,8 %
Ne, na květiny mě neužije.
38,9 %
Celkem hlasovalo 828 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám