Hlavní obsah

Počítání odstínů šedi v domě filmového Christiana Greye

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proslulý červený pokoj bolesti budou fanynky literární erotické romantické ságy a filmu 50 odstínů šedi hledat v domě představitele miliardáře Christiana Greye, herce Jamieho Dornana, marně. Odstínů šedé v něm ovšem napočítat mohou dostatek. Právě v této barvě má totiž vzdušný dům v americkém Los Angeles plný světla zařízenou jednu celou místnost a v ostatních se rovněž vyskytuje hojně.

Foto: Profimedia.cz

Obzvláště rozdychtěné fanynky se v domě Jamieho Dornana červeného pokoje nedohledají, ovšem mohou v jeho interiéru alespoň počítat odstíny šedi.

Článek

Irský herec, model a hudebník koupil dům na podzim roku 2016. Dornan si jej ale nepořídil proto, aby v něm bydlel. Sídlí v rodném Irsku. Snažil se jej pronajímat, a to – jak uvádí server The Sun – v přepočtu za 286 tisíc korun měsíčně. Příliš se mu však nedařilo.

Zda se právě kvůli tomu nyní nemovitosti zbavuje za v přepočtu 71 miliónů korun, jeho realitní agent v rozhovoru pro magazín People nepotvrdil.

Foto: Profimedia.cz

Dřevem obkládaný dům byl postaven v roce 1959. Proměnou prošel o sedm let později, kdy byl i rozšířen.

Dům byl postaven v roce 1959 ve čtvrti Hollywood Hills. O sedm let později jej upravil a rozšířil architekt Val Powelson.

Foto: Profimedia.cz

Irský herec, model a hudebník Jamie Dornan

Jeho zásluhou získal dům styl, tolik typický pro moderní americké rodinné vilky. Interiér působí velice vzdušným lehkým dojmem, zalévá ho spousta denního světla. V horkých dnech nabízí klidné stíněné prostředí, jímž neustále volně vane vzduch.

Foto: Profimedia.cz

Srdcem domu je prosklené atrium.

Návštěvníka hned na první pohled zaujme především plavecký bazén velkorysých rozměrů, na nějž je vidět téměř z každé části domu.

Srdcem domu je pak centrální, zcela prosklené atrium, okolo nějž jsou umístěny kuchyň, jídelna, obývací pokoj a televizní kout.

Foto: Profimedia.cz

V mírně nezvyklé šedé barvě je zařízena například kuchyň.

Ačkoli dům není nijak propojován s Dornanovým nejslavnějším filmem, je zřejmé, že šedá barva přesto hraje důležitou roli zejména ve společenské části domu. Zařízena je v této barvě hlavně kuchyň, nalézt ji lze ale v podobě interiérových prvků prakticky ve všech místnostech.

Ať již to jsou výraznější šedé kameny na zemi v atriu, nebo kamenná police v televizním koutě, případně porůznu rozmístěný nábytek. Nechybí samozřejmě ani stylové doplňky v této barvě.

Foto: Profimedia.cz

Zajímavě působí lehká perforovaná příčka až skeletálního vzhledu v kontrastu k bytelně vyhlížejícímu obkladu krbu.

Detailem, jenž potěší oko návštěvníka, je pak dvojice designových řešení, která určuje atmosféru především v televizním koutě. Je to mřížová příčka vizuálně oddělující kout od zbytku jinak otevřeného prostoru, naproti níž je kameny obložený krb.

Právě křehkost skeletálně vyhlížející bílé příčky a bytelnost kamenného obkladu vytvářejí zvláštní napětí, které interiér osvěžuje.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní ložnice má vlastní vstup na zahradu.

Příjemné zázemí v exteriéru představuje především společenské posezení na terase, jež je s interiérem domu propojena doslova neviditelně, a to díky velkým proskleným posuvným dveřím sahajícím od země ke stropu.

Foto: Profimedia.cz

Koupelna náležející k hlavní ložnici je obložena mozaikou v mnoha odstínech hnědé barvy.

Dům má dohromady čtyři soukromé pokoje a – jak si neodpouštějí zahraniční periodika poznamenat – navzdory možnému očekávání rozdychtěných fanynek žádný z nich není oním „červeným pokojem bolesti“. V domě lze objevit rovněž čtveřici koupelen.

Foto: Profimedia.cz

Schované za domem a chráněné ze tří stran zdmi je dřevěné podium s posezením a kruhovou vířivkou.

Obzvláště zajímavě působí ta, která navazuje na hlavní ložnici. Její stěny jsou obloženy mozaikou v různých odstínech červenohnědé. S nimi pak hezky kontrastuje čistě bílá barva sanitární keramiky.

Foto: Profimedia.cz

Červený pokoj bolesti známý z knižní předlohy a filmu v hercově domě opravdu není. (Záběr z filmu)

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám