Hlavní obsah

Michaela Dolinová má ráda retro

Právo, Dana Jakešová

Do novostavby bytového domu v Praze 8 se herečka a moderátorka Michaela Dolinová přestěhovala před dvěma lety. Až na pár drobností je tu spokojená, chybí jí jen lepší výhled na Prahu. Do budoucna proto uvažuje ještě o jedné změně. Snad už napořád. Zatím se jí každá změna vyplatila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obývací pokoj je zařízen ve stylu 70. let minulého století. Michaela Dolinová má totiž ráda retro.

Článek

Byt má 104 m2, což je podle Michaely Dolinové ideální velikost. „I když jsem si původně myslela, že to bude málo, že mi bude scházet například hostinský pokoj. Ale zjistila jsem, že nechybí,“ říká naše hostitelka.

Jak to všechno začalo

Než tento byt objevila, bydlela jen čtyři ulice odtud v paneláku v bytě 3+1, odkud byl výhled na celou Prahu. V té době končila jedna etapa jejího osobního života a pomalu začínala druhá.

„Hledala jsem nové větší bydlení. Noblesnější. Abych se nemusela návštěvě omlouvat za to, že se všude musí něco opravit a že leckde opadává omítka. To se týkalo společných prostor paneláku. I když jsme si byt zrekonstruovali, cítila jsem stále jakési provizorium. Chtěla jsem, aby každá dcera měla svůj vlastní pokoj,“ říká známá moderátorka.

„Kolem tohoto projektu jsem chodila hodně dlouho, asi rok a půl, a pořád to byla hrubá stavba. Přesto jsem se sem šla podívat a zalíbil se mi byt 4+kk.“ Protože má tuhle lokalitu ráda, a navíc nechtěla dětem měnit jejich prostředí, rozhodla se nakonec pro koupi.

„Složila jsem na byt zálohu. A v ten okamžik začaly problémy,“ vypráví Michaela Dolinová. „Firma, která dům stavěla, zkrachovala. Naštěstí rozestavěný projekt koupila obratem jiná firma, která stavbu již bez problému za rok dostavěla.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michaela Dolinová ráda relaxuje na balkóně. Pohodu trochu kazí jen fakt, že odtud není tak hezký výhled na Prahu jako ve starém bytě.

Kolaudace vázla

Moderátorka se chtěla co nejdříve přestěhovat. Jenže to je u bytových domů možné až po kolaudaci. S tou byl bohužel problém. Když se nemohla nastěhovat, alespoň byt postupně zařizovala. Takže když přišla kolaudační komise, viděli kompletně zařízený byt, včetně polštářů.

Před nastěhováním sloužil byt také jako zkušebna. „Nazkoušeli jsme zde moji hru pro děti ‚Chroupat zdravě dá se hravě‘. Hraje se na různých místech, jezdím s ní po zájezdech, kde si to objednají. Je to o zdravé výživě, hodně kontaktní hra,“ vzpomíná herečka. Takže někdy ji přece jenom napadne, že by se ta jedna místnost navíc, kde by byla zkušebna, opravdu hodila. Nemusel by se za ni totiž platit nájem, jako za zkušebnu.

Jinak ji v současné době můžeme pravidelně vídat na Public TV v pořadu Klobouk Michaely Dolinové. Je to talk show, kam si zve různé hosty. „Vtip je v tom, že otázky se tahají z klobouku. I proto, že je já nemusím klást, jsou dost na tělo,“ vysvětluje.

Hostuje také v několika pražských divadlech. Tím domovským je pro ni divadlo Metro, kde nyní připravuje novou muzikálovou roli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mezi kuchyní a obývací částí si moderátorka nechala postavit barovou zídku z pálených cihel. Je totiž zvyklá na dvě oddělené místnosti, proto zvolila aspoň tento kompromis.

Kompromisy byly nutné

V době, kdy moderátorka byt kupovala, byly již dispozice dané. Přesto si u firmy na poslední chvíli jednu změnu vymohla. Nemá totiž ráda průchozí pokoje. A tady byl vchod do ložnice jen z obýváku. Ten nechala přesunout do chodby.

V celém bytě jsou plovoucí podlahy, což moderátorce naopak vyhovuje. Nemá totiž ráda koberce, jen ty malé.

Také se jí nelíbí trend spojování kuchyně s obývacím pokojem. „Byla jsem vždycky zvyklá z domu na dvě oddělené místnosti. Navíc, když vařím, jsem trochu nervózní a nemám ráda, když se na mě při vaření někdo dívá. Takže kdybych měla volbu, měla bych kuchyň zvlášť,“ vysvětluje. To ale možné nebylo. Zvolila proto alespoň malý kompromis. Mezi kuchyní a obývací částí si nechala postavit barovou zídku z pálených cihel.

Kuchyň raději větší

Samotnou kuchyň by v ideálním případě měla Michaela Dolinová ráda ještě větší. Dnes by si tu také trochu jinak rozmístila skříňky, zásuvky a spotřebiče. A to i přesto, že si na plánování kuchyňské linky dávala hodně záležet.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Uspořádání kuchyně plánovala moderátorka velmi pečlivě. Přesto by po dvou letech, co zde bydlí, některé věci změnila.

Teprve až při každodenním provozu se zjistilo, že některé věci nejsou docela praktické, jako třeba zásuvka s příbory blízko varné desky. Hodnoceno s odstupem, je to prý tak 50 na 50, co by naše hostitelka ve své kuchyni ráda změnila.

Časem by proto chtěla kuchyň předělat. „Určitě bych sem potom dala americkou lednici, co dělá sama led. Po té už dlouho hrozně toužím. Jenže v době, kdy jsem byt zařizovala, na ni už zkrátka nestačily finance,“ přiznává.

Obývací pokoj

Moderátorka si libuje v barvách. Její nejoblíbenější barvou je červená. Ta je ale hodně agresivní, proto ji tlumí vždy do odstínu bordó nebo terakota. V barvě terakoty nechala vymalovat obývací pokoj.

Nábytková stěna v obýváku je ze 70. let minulého století. Tehdy si ji nechala na míru vyrobit maminka Michaely Dolinové. „Nejdřív jsem váhala, jestli si ji vzít do nového bytu. Ale když jsem šla do obchodu s nábytkem a dívala se na nábytkové stěny, zjistila jsem, že ty současné, co se mi líbí, vypadají vlastně podobně. Tmavě hnědý leštěný mahagon je prostě trendy.“

Sytě modrá ložnice

Záliba v barvách se odrazila i v ložnici. Ta je vymalovaná sytě modrou barvou. Modrý je i paraván, který stojí hned za dveřmi. Moderátorka totiž nemá ráda, když je hned ode dveří vidět na postel. Paraván pochází z jedné divadelní hry a potahovala ho její maminka, která je bývalý oční chirurg, ale stejně dobrá je i jako čalounice.

Docela velkým oříškem bylo zařízení této místnosti. „Původní ložnici jsem měla starožitnou ve stylu Ludvíka XVI., ještě po mojí babičce. Byla kompletní, nádherná. Jenže to by chtělo velký byt v nějakém secesním domě. Sem do novostavby by se opravdu nehodila,“ vypráví Michaela Dolinová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ložnici vévodí mohutná postel vyrobená na míru. Na tu je moderátorka náležitě pyšná, je to nejoblíbenější kus nábytku v celém bytě.

„Jenže prodat bych ji nedokázala. Takže jsem hledala, kde bych ji mohla uskladnit. Na chalupu to nešlo, starožitný nábytek by tam trpěl vlhkem. Nakonec jsem se dohodla na zámku v Mnichově Hradišti, že jim ložnici dám do pronájmu za symbolickou 1 korunu ročně. Vyšli jsme si tím vzájemně vstříc, všichni jsou spokojení. Já mám nábytek v suchu a opečovávaný a oni zase mají zařízený pokoj. Zámek totiž slouží jako hotel.“

Mohutná postel ale vévodí ložnici i tak. Herečka si ji nechala vyrobit na míru, je hodně vysoká a má velké úložné prostory. Na tu je opravdu pyšná. Nejoblíbenější kus nábytku v celém bytě! Další neobvyklou věcí, která zaujme, je velká prosklená knihovna. V ložnici by ji čekal jen málokdo. Moderátorka ale knihovny miluje, protože dělají atmosféru a připomínají nám, kolik moudrosti jsme do sebe za ta léta načerpali.

Dětské pokoje

Michaela má dvě dcery, 10letou Julii a 13letou Terezku. Do jejich pokojů se vchází hned ze vstupní chodby, takže jsou jakoby oddělené od „rodičovské“ části bytu. Mladší Julie chtěla mít ve svém pokojíčku bílý nábytek a stěny a doplňky růžové a zelené. A maminka jí vyhověla. Ač se tato kombinace může někomu zdát hodně divoká, ve výsledku působí pokoj velmi příjemně. „Nábytek jsem ale vybírala záměrně levnější. Vím totiž, že přijde věk, kdy bude chtít pokoj změnit,“ dodává moderátorka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mladší dcera Julie chtěla mít v pokojíčku bílý nábytek a stěny i doplňky v růžové a zelené barvě. A maminka jí vyhověla.

Starší Terezka má naopak bílé stěny, barevná je zde jen jedna a ta má terakotovou barvu. Teď chce přemalovat na bílou i tu. „Jak se jí mění nálady, chce měnit i barvy,“ směje se Michaela Dolinová. „Ale kdybych ji chtěla pokaždé vyhovět, malovali bychom každý půlrok.“

Barevné jsou v tomto dívčím pokoji hlavně doplňky. Teď zrovna fialové. Hned na první pohled zaujme sytě fialový voál, který je těsně za dveřmi. „Terezka už je starší, a tak má ráda své soukromí. Nemá ráda, abychom hned ode dveří viděli na celý pokojíček. Takže jsme to vyřešily jemným závěsem,“ popisuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Starší dcera Terezka má zrovna teď nejoblíbenější fialovou barvu.

Zařizuji postupně

V podstatě je tedy moderátorka se svým bytem spokojená. Tedy až na pár drobností. Prý je to způsobené tím, že neumí zařizovat komplexně. „Někdo má vizi, jak to bude v bytě vypadat a podle toho jej zařizuje. Tohle u mě nefunguje. Skládám zařízení kus po kusu. Navíc občas člověk z finančních důvodů koupí jinou, levnější věc, než by chtěl a říká si, že ji později vymění. A najednou zjistí, že tam je třeba 10 let. Takže zjišťuji, že bych se potřebovala naučit nedělat kompromisy,“ uvažuje hostitelka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nejoblíbenější barvou herečky jsou různé odstíny červené, což se odrazilo i v koupelně.

A co na to její manžel soudce Jan Sváček? Ten se stěhoval už do téměř zařízeného bytu. „Nechal mi ve všem volnou ruku. A rád. Bytovým architektem by být asi nemohl. Přesto se ho vždycky zeptám, když chci něco měnit, i když vím, že dostanu kladnou odpověď. A když ne, počkám týden a zkusím to znovu. Tuhle mě opět utvrdil v tom, že muži si detailů nevšímají. Nedávno jsem dala do obýváku nové závěsy s výrazným vzorem 70tých let a on si toho vůbec nevšimnul,“ směje se moderátorka.

Reklama

Související články

Tomio Okamura domů nespěchává

Tomio nás do svého bytu uvedl se slovy: „Můj problém je, že bydlení je pro mne pouze místo na přespání. Ani se domů nějak zásadně netěším…“ Podnikatel a mluvčí...

Výběr článků

Načítám