Hlavní obsah

Jak bydlí světoví miliardáři: Bill Gates v chatce, Mukeš Ambani v mrakodrapu

Právo, Lenka Dostálová

Skupina dřevěných chatek utopená mezi stromy na první pohled nevypadá jako sídlo nejbohatšího muže planety. A přece. Bydlí tu čtyřiapadesátiletý Bill Gates, který po mnoho let okupoval první příčku mezi světovými miliardáři.

Foto: Reuters

Pro své sídlo si Gates vybral elitní lokalitu na břehu jezera Lake Washington nedaleko amerického Seattlu.

Článek

Rezidence spoluzakladatele společnosti Microsoft je vybudovaná ve svahu na břehu jezera Lake Washington nedaleko amerického Seattlu, pozemek pro ni Gates koupil v roce 1988. Výstavba unikátního obydlí trvala sedm let a podle odhadů na ni padlo téměř sto miliónů dolarů (1,8 mld. Kč).

Po příchodu do místnosti inteligentní dům automaticky odečítá, jakou teplotu, intenzitu osvětlení a hudbu má návštěvník rád, a podle toho se přizpůsobí.

Na ploše přes šest tisíc metrů čtverečních má v současnosti druhý nejbohatší muž světa s manželkou Melindou a třemi dětmi k dispozici šest kuchyní, sedm ložnic, 24 koupelen a toalet, šest krbů a jídelnu pro 24 stolovníků. Nudu zažene v divadle pro dvacet osob, dvousetmetrové knihovně nebo ve stejně rozlehlé tělocvičně, při plavání v 18 metrů širokém bazénu mu dlouhou chvíli ukrátí podvodní systém reprodukce zvuku.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Bill Gates má nejvíce miliard dolarů na světě.

Dům dělá softwarovému géniovi čest - je plný nejmodernějších technologií. Každý host dostane u vchodu mikročip. Po příchodu do místnosti pak inteligentní dům automaticky odečítá, jakou teplotu, intenzitu osvětlení a hudbu má návštěvník rád, a podle toho se přizpůsobí. Stěny zdobí otočné obrazy - kdykoliv Gatesovy jedno plátno začne nudit, stačí stisknout knoflík a vymění se za jiné. Podlahy jsou navíc schopné pod chodidly procházejících odečítat tlak. Ochranka tak podle hmotnosti zjistí, kdo z obyvatel domu se nachází ve které místnosti.

Zájemců o návštěvu unikátní rezidence je mnoho. Gates proto prohlídku domu, při které sám dělá průvodce, každoročně vydraží na charitu. Loňský vítěz byl za návštěvu ochoten dát 35 tisíc dolarů.

Mukeš D. Ambani

V řadách miliardářů ale Bill Gates není jediný, kdo se může pochlubit rezidencí vyrážející dech. Asi nejvážnějším konkurentem je indický petrochemický magnát Mukeš Ambani (52). Ten titul čtvrtého nejbohatšího muže světa nezapře - v Bombaji si staví rovnou rodinný mrakodrap. Pompézní 27podlaž -ní stavbu s názvem Antilla časopis Forbes předloni označil za nejdražší dům světa - bude stát téměř dvě miliardy dolarů (36 mld. Kč).

To pro Ambaniho nejsou žádné velké peníze, podle Forbesu vlastní jmění v hodnotě 29 miliard dolarů. Pohádkovému bohatství položil základ jeho otec Dhirubhai v roce 1958, v osmdesátých letech již klan vládl polyesterovému impériu. V roce 2002 se Mukeš osamostatnil a se svou ženou Nítou se začali poohlížet po novém bydlení.

K nejextravagantnějším místnostem patří jedna z koupelen, do jejíchž umyvadel vytvořených z listů stromu gingko prýští voda z vydlabaných větví.

Za svoji tvář Antilla vděčí právě Nítě. Té se před pár lety natolik zalíbilo v newyorském hotelu Mandarin Oriental, že si hned vyžádala kontakt na designéry. Zadání znělo: použít různé architektonické styly a prvky tak, aby jednotlivé prostory působily sladěně, ale neopakovaly se.

Foto: Profimedia.cz

Tvar mrakodrapu Antilla, který patří indickému miliardáři Mukeši Ambanimu, vychází z učení Vaastu, indické obdoby Feng-šuej.

Žádná dvě patra proto nejsou stejná - každé má jinak rozvržené místnosti a pro jeho zařízení je použit jiný materiál. K nejextravagantnějším místnostem patří jedna z koupelen, do jejíchž umyvadel vytvořených z listů stromu gingko prýští voda z vydlabaných větví. Díky velkorysému projektu se sedmadvacet pater tyčí do stejné výšky jako běžný šedesátipodlažní mrakodrap. Jedno poschodí architekti vyčlenili pro wellness zónu. Návštěvníci si tu mohou odpočinout v bazénu nebo vířivce na terase, poležet na lehátku ve stínu stromů nebo si zacvičit. V podlaží je několik tělocvičen, šatny, solárium a bar.

V posledním patře pod střechou se rozkládá obrovská krytá terasa, nabízející úchvatný výhled na panoráma města a na Arabské moře. Její část od podlahy až po strop chrání skleněné stěny, za něž se hosté mohou uchýlit při horkém, nebo naopak příliš studeném počasí.

Ambaniovi počítají i s pořádáním velkolepých oslav. Z hlavní haly se po dvojitém schodišti lemovaném stříbrným zábradlím schází do obrovského tanečního sálu, jehož strop z 80 procent pokrývají křišťálové lustry. Hostům budova nabízí veškeré pohodlí. Má šest pater parkovacích stání, tři heliporty a její obsluhu bude zajišťovat šestisetčlenný tým. Tvar mrakodrapu navíc vychází z učení Vaastu, indické obdoby Feng-šuej - návštěvníkům by tak rozhodně neměla chybět pozitivní energie.

Larry Ellison

Šestý muž letošního žebříčku, spoluzakladatel softwarové firmy Oracle Larry Ellison (65) se zase inspiroval v Japonsku. Na tisíci metrech čtverečních si vášnivý obdivovatel bojových umění u pobřeží Kalifornie postavil vlastní napodobeninu císařského paláce ze 16. století, která jej podle odhadů přišla minimálně na 200 miliónů dolarů (3,6 mld. Kč).

Foto: Profimedia.cz

O 25 let mladší spisovatelku Melanii Craftovou si Ellison vzal v roce 2003.

Sídlo doplňuje pětistovka japonských třešní a javorů a uměle vytvořené jezero o rozloze 9300 metrů čtverečních. Výstřední obydlí odpovídá Ellisonově pověsti - vlastník 28 miliard dolarů proslul extravagantním životním stylem. V garáži má řadu závodních automobilů, spolu s filmovým magnátem Davidem Geffenem vlastní šestou nejdelší jachtu světa jménem Vycházející slunce - 138 metrů dlouhý gigant oba podnikatele přišel na bezmála 200 miliónů dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Larry Ellison platí za obdivovatele japonské kultury, své sídlo si proto nechal vystavět jako napodobeninu kjótského císařského paláce.

V osobním životě Ellison představuje protiklad spořádaného otce rodiny Billa Gatese - je počtvrté ženatý s Melanií Craftovou, o 25 let mladší spisovatelkou, z předchozího manželství má dvě děti.

Foto: Profimedia.cz

Jachta Larryho Ellisona nese název Vycházející slunce.

Ovšem ne všichni, jejichž konta přetékají penězi, se předhánějí ve stavbě luxusních sídel. Příkladem skromného miliardáře je někdejší muž číslo jedna v žebříčku světových boháčů Warren Buffett. Již dvaapadesát žije v domě na předměstí Omahy, který kdysi koupil za 31 500 dolarů. Výběrem obydlí se geniální podnikatel drží své investiční teorie. „Když vám není příjemné vlastnit nějakou věc deset let, pak ji raději nevlastněte ani deset minut,“ nechal se jednou slyšet.

Další z miliardářů

  • Další Ind, šéf ocelářské skupiny ArcelorMittal a vlastník ostravské Nové huti Lakšmí Mittal (5. nejbohatší podle žebříčku Forbes) si v roce 2004 udělal radost vilou s dvanácti ložnicemi, tureckými lázněmi a s garáží pro dvacet aut v londýnské exkluzivní čtvrti Kensington. Za sídlo zdobené mramorem ze stejného lomu, odkud je i materiál na stavbu obdivovaného památníku Tádž Mahal, dal indický boháč 128 miliónů dolarů.
  • Pozadu nezůstávají ani ti, kteří jsou v žebříčku o pár stovek míst níž. Rusko-izraelský diamantový magnát Lev Leviev (655.) je majitelem Palladia, rezidence o rozloze 1500 čtverečních metrů na předměstí Londýna. Za neprůstřelnými vchodovými dveřmi se skrývá sedm ložnic, pozlacený bazén a kadeřnický salón. Sídlo, které koupil v roce 2008 za 65 miliónů dolarů, boháč nemusí opouštět ani kvůli zábavě - má tu i vlastní noční klub.
  • Donald Trump (488.) si zase exkluzivní trojpodlažní apartmá zařídil přímo ve svém 58patrovém mrakodrapu Trump Tower na newyorské Páté avenue. Mezonetový byt září zlatem a mramorem, Trumpova ložnice je zařízena ve stylu Ludvíka XIV.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám