Hlavní obsah

Indiánská čelenka je jedním z artefaktů, které zdobí chatu filmového magnáta

Novinky, Jana Nesvadbová

Jen málokdo by nazval napůl kamenný a napůl dřevěný dům chatou. Až donedávna ale právě pod takovým označením jeden figuroval v nabídce realitních makléřů. Usazený je na lesnatém úbočí klenoucím se nad údolím Deer Valley v americkém Utahu. S romantickou okolní krajinou velice přirozeně souzní zařízení interiéru tohoto rekreačního obydlí. Těží totiž z indiánské kultury a historie. V minulých dnech jej prodal filmový magnát Jeffrey Katzenberg.

Foto: Profimedia.cz

Interiér rekreačního domu je zařízen spoustou indiánských artefaktů.

Článek

Dům, jemuž by díky ploše přes 1300 čtverečních metrů mnohem lépe slušel přívlastek sídlo, nabídl bývalý dlouholetý ředitel studia Walta Disneyho a spoluzakladatel studia DreamWorks SKG k prodeji už v roce 2012. Tehdy za něj požadoval 20,5 milionu dolarů (cca 461 milionů korun).

V minulých dnech jej konečně prodal, ovšem za částku jen o něco více než poloviční – za 11,6 milionu dolarů (tedy 261 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Filmový producent Jeffrey Katzenberg

Foto: Profimedia.cz

Trojpodlažní dům je zasazen mezi hustě rostoucí jehličnany.

Chatu obklopuje pozemek o výměře 0,7 hektaru a s výjimkou stráně před domem jej pokrývají hustě rostoucí jehličnaté stromy. Ač tedy trojpodlažní, dům je v okolní zeleni takřka skryt.

Foto: Profimedia.cz

Z obývacího pokoje se vystupuje po dvojitém schodišti do nejvyššího patra.

Jak uvádí internetový server deníku Los Angeles Times, interiér domu navrhla designérka Naomi Leffová, která ve své práci mocně čerpala především z kultury místních indiánů.

Nejvíce je tento vliv patrný v hlavní místnosti domu. Tou je přes dvě patra vysoký obývací pokoj, z nějž se zdvihá dvojité schodiště. Místnost je doslova prošpikovaná nejrůznějšími artefakty, mezi nimiž má čestné místo indiánská čelenka, ale i nejrůznější keramika či kalumet.

Foto: Profimedia.cz

Na obývací pokoj navazuje jídelna.

Čestné místo nad kamenným krbem zaujímá obraz indiánského náčelníka. Na pohled trochu hrubě působícímu dřevěnému nábytku sekundují textilní prvky s charakteristickými indiánskými vzory...

Právě výška stropu umožňuje místnost tak hustě zaplnit, aniž by přitom ztrácela na vzdušnosti. Dostatek světla přichází dvojicí obřích oken, která se táhnou od země ke stropu. Třetí je pak mezi nimi, nad krbem.

Foto: Profimedia.cz

V centru jídelny je dlouhý stůl pro osm osob, i tato místnost je zařízena kamenným krbem.

Foto: Profimedia.cz

Dům je určen především k odpočinku. Proto jeho veškeré zařízení podporuje právě pocit relaxace, uvolnění a nabízí zábavu všeho druhu.

Na obývák navazuje neméně prostorná jídelna, jež je zařízena v obdobném stylu, prim zde hrají dřevěné obklady střídající se s šedým kamenem dalšího krbu a sahající ke stropu. Dlouhý jídelní stůl pojme osm strávníků.

Foto: Profimedia.cz

V přízemí je kamenem obkládaná místnost s bazénem.

Foto: Profimedia.cz

Mezi aktivity, jimž se může nový majitel věnovat, aniž by opustil dům, patří i stolní tenis.

V domě je dohromady sedm ložnic, které doplňuje na 10 koupelen a toalet. Kromě nich a již zmiňovaného obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní nechybí vysloveně odpočinkové místnosti – rodinná místnost, kulečníkový salonek, bazén v přízemí domu, sauna atd. Namísto tradiční posilovny je v domě pingpongová herna.

Foto: Profimedia.cz

Nejhezčí ložnice je možné objevit v nejvyšší podlaží. Ty mají také nejhezčí výhled.

Návštěvníka v nejvyšším podlaží domu provází přiznaná robustní dřevěná konstrukce v podobě trámů a klád. Právě zde je většina ložnic. Zařízeny jsou opět v indiánském stylu. Tyto místnosti mají ovšem zdi obložené dřevem už jen minimálně, ve všech se ale návštěvník setká s živými indiánskými vzory s převažující červenou barvou.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám