Hlavní obsah

Herci Roman Říčař a Zuzana Kajnarová, manželé ze mlýna

Aby se manželský pár živil herectvím a k tomu otevřel penzion, tak k tomu v dnešní době nelze dodat než to, že mají pech. Takový double problém! Ale zpěvák a herec Roman Říčař podporován ženou - herečkou Zuzanou Kajnarovou - i celou rodinou to nevzdává. Po loňském „zkušebním“ létu s nadějí očekává léto letošní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Funkční stavba zapadá do okolní krajiny.

Článek

Téměř všechny termíny v penzionu mají už obsazené. Budování snu pokračuje.

Navíc Zuzana Kajnarová (Anděl Páně, Specialisté...) naštěstí naskočila do natáčení televizního seriálu Slunečná. Jejich děti zažívají distanční výuku na chalupě u babičky (rozhovor vznikal v dubnu), kde si před lety prázdniny užíval i jejich táta.

Roman Říčař si místo tak oblíbil, že se v dospělosti rozhodl obnovit nejen zaniklý rybník kousek od rodinného statku - chalupy -, ale také vybudovat z rozpadlého mlýna penzion pro dvacet lidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výhled na rybník s ostrůvkem a lesy je nad všechny obrazy.

„Vyřizování papírování a povolování kolem obnovy rybníka trvalo šest let! To nechcete slyšet... Samotné práce pak trvaly šest měsíců,“ usmívá se dnes při pohledu na výsledek snažení náš hostitel a jeho žena dodává:

„Můj muž je blázen a megaloman, takže zatímco já chtěla v ruinách mlýna vytrhávat kopřivy, on už plánoval, kudy bude jezdit buldozer. Ale do Prahy to máme autem čtyřicet minut, a tak se to dá skloubit i s prací.“

Doladění krajiny dětství

Malebné místo ve Smilovicích s lesy i chmelnicemi za humny má opravdu svůj půvab. Nelze se divit, že Romana už před lety tak okouzlilo.

„Z poražených jasanů a olší jsme s kamarádem vyráběli postele do pokojů i další zařízení. Ve stodole u rodičů mám truhlárnu a naučil jsem se tady spoustu věcí. Vybavení je čistý, jednoduchý design, ale materiálově poctivý. I táta a děda vždycky se dřevem pracovali. Hodně jsem okoukal,“ pochvaluje si absolvent pražské konzervatoře.

Rybník tu býval tři sta let, ale někdy kolem roku 1900 ho vypustili a později i přeorali. Dnes je na místě opět krásná vodní hladina s protékajícím potokem, žádný bahnitý a mělký kapřák.

Romantické, klidné i svérázné bydlení Jakuba Fingera

Jak bydlí VIP

„Penzion jsme pojmenovali Smilovický mlýn, protože pamatuji i mlýnské kolo, ale to už zrenovovat nešlo. Prarodiče sousední usedlost koupili jako víkendovou chalupu někdy v roce 1970 a časem tu zůstali bydlet. A my k nim s rodiči začali jezdit. Tak dlouho, až jsem já koupil pozemek s bývalým rybníkem a základy mlýna, o kterém jsou zmínky v kronikách od roku 1540.“

Zkušenosti generací a potenciál

„Jsme tady všichni moc rádi a mám další plány. Postavili jsme malou scénu na základech stodoly. Už se tu nějaký koncert odehrál a plánujeme i další akce. Včetně workshopů a ukázek řemesel... Ale zůstáváme přitom městskými lidmi. Praha nám vyhovuje, už kvůli práci a našim dětem,“ konstatuje Roman, kterého zavření divadel zastihlo v ABC.

Foto: Milan Malíček, Právo

Smilovický mlýn je vlastně novostavba, stejně jako obnovený rybník. Vedle dřeva je tu oblíbeným stavebním materiálem i kámen z okolí.

„Vždycky mě bavilo něco budovat a tvořit. K muzice a herectví je dobré mít nějaký protipól. Buduji to tady hlavně pro radost, ale už to stálo tolik peněz, že vyhlížíme dobu, kdy se začnou vracet.”

Roman se Zuzanou tu měli společné plány už po svatbě. Ostatně, svatební obřad probíhal na nedalekém kopci.

„Smilovický mlýn má opravdu neskutečnou atmosféru a vždy jsem tady cítil obrovský potenciál, ovšem k současnému stavu to samozřejmě byla cesta dlouhá a trnitá.“

Divadelní prázdniny a plány

Roman Říčař si dovede představit, jak tady bude „pod vrbou houpat na kolenou vnoučata“. Už teď se svými dětmi chytá v rybníku ryby.

„Ale jsme pořád opravdu dost pražský lidi. Naštěstí je to dneska po dálnici kousek. Za časů babičky a dědy byl problém se sem dostat. No a poslední rok jsme vlastně celou dobu tady. Ukazuje se, že je možné bydlet na obou místech. Nucená přestávka v divadle mi dala další prostor na realizaci nových nápadů. Dokončili jsme krásné wellness u rybníka a začínám okolo budovat malou eko farmu - už letos budou ovečky, slepičky, husy a spousta dalšího...“

Paní Zuzana s úsměvem dodává: „Je tu okolo nádherná příroda a naše děti jsou od jara do podzimu v rybníce...

Jan Bendig si pořídil nový dům, stěhování stihl těsně před karanténou

Jak bydlí VIP

Když vyjdete nahoru na kopec Dřevíč, je před vámi dvacet kilometrů lesa, je to super na houby i na kola. Kydat a dojit asi nezačnu. Ale zahrádka s bylinkami, rajčaty a hráškem pro děti mi k seberealizaci stačí.“

Foto: archiv Romana Říčaře

Zuzana Kajnarová a Roman Říčař

S projektem penzionu pomohli samozřejmě architekti a s designem interiéru i kamarádka Mája Rašková - divadelní scénografka. Roman vedle budovatelských úspěchů našel čas i na psaní písniček - sice do šuplíku, ale pro „spící“ kapelu už připravených.

„Každé léto tu koncertem slavím narozeniny.“ Tedy už nyní popřejme zručnému umělci zdraví a úspěšnou sezonu! Divadelní i tu prázdninovou.

Anketa

Lákalo vás někdy otevřít si penzion?
Ano, a také jsme si ho otevřeli.
5,9 %
Ano, stále o tom uvažujeme.
8,8 %
Lákávalo, ale už nás to přešlo.
19,2 %
Ani moc ne.
9,3 %
Ne, tak to nás nenapadlo nikdy.
56,8 %
Celkem hlasovalo 12175 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Beata Hlavenková je ve vile spokojená

Zpěvačka, pianistka a skladatelka vlastních písní, ale i filmové hudby, Beata Hlavenková rozhodnutí opustit s rodinou Prahu nelituje. Pravda, do nového...

Pavel Malina sousedí s bratry na rodné hroudě

I dobří kytaristé se vracejí, a tak Pavel Malina (Malina Brothers) se na svá – za horizontem pomalu vykukující – aktivní důchodová léta vrátil k rodné hroudě...

Výběr článků

Načítám