Hlavní obsah

Designérka si vytvořila vysněný domov s prosklenou koupelnou

Designérka bydlení si navrhovala domov sama pro sebe – zadání měla jasné: prostor bytu musí být otevřený a vzdušný. Zároveň si chtěla splnit dávné přání – mít prosklenou koupelnu.

Foto: Miroslav Florian a časopis Bydlení mezi panely

Markantní dominantou celého prostoru je vyzděná odpadní šachta obložená leštěným drátosklem.

Článek

„Protože se zabývám nejen navrhováním interiérů, ale často přednáším a pořádám u sebe doma individuální školení pro ty, kteří se zajímají o interiérový design, chtěla jsem vytvořit takový prostor, ve kterém bude použito velké množství materiálů a technických řešení tak, aby bylo vše ve vzájemném souladu,” vysvětluje designérka Hedvika Novotná pracující pod značkou NOVOdesign.

Od počátku usilovala o návrh netradičního bydlení, kde by mohla i přednášet a přímo demonstrovat technická řešení a vychytávky související s moderním bydlením. Svůj domov tedy zamýšlela i jako „skrytý showroom“.

„I když jsem v panelovém domě nikdy nebydlela, miluji staré paneláky. Ten můj byl zkolaudován v roce 1980. Protože se mi nelíbí současná nekoncepčnost panelových sídlišť při jejich revitalizaci, chtěla jsem v paneláku vytvořit útulný prostor za použití prvků, které budou ctít tehdejší architekturu a budou s ní v souladu,” poznamenává designérka.

Interiér může vypadat zajímavě i bez dřevodekoru

„Ačkoli mám ráda dřevo i bílou barvu, moje rozhodnutí nepoužít je u mě v bytě vycházelo z mé přesycenosti dřevem i bílou. Téměř všichni moji klienti tuto kombinaci totiž vyžadují, a tak jsem chtěla dokázat, že interiér bytu v panelovém domě může vypadat zajímavě i bez toho, aniž by v něm byl zastoupen dřevodekor,” popisuje.

Výraznými prvky v bytě jsou umakart ve vzhledu černé tkaniny, který byl použit na veškerém nábytku i na vstupních dveřích, kombinace velkoformátových keramických obkladů ve vzhledu protiskluzového plechu s velkoformátovými obklady v dekoru světlého betonu. Všechny stěny garsonky jsou vytapetované (vyjma stěn s okny).

Foto: Miroslav Florian a časopis Bydlení mezi panely

Nový interiér ozvláštňují i zajímavé artefakty.

V prostoru byly použity celkem čtyři druhy různých tapet tak, aby se vzájemně nerušily. Podlaha je kryta měkčeným vinylem v rolích se strukturou lýkové rohože.

Markantní dominantou je vyzděná odpadní šachta

Markantní dominantou celého prostoru je vyzděná odpadní šachta obložená leštěným drátosklem, které je podsvíceno LED pásky.

Osvětlení tohoto ústředního sloupu se dá ovládat z pěti různých míst v bytě přes spínače a také přes dálkový ovladač. Na koncové prvky elektroinstalace byly v celém prostoru použity moderní skleněné dotykové spínače a zásuvky v černém a bílém provedení.

Umakartové jádro je minulostí, byt pro mladého muže dostal úložný prostor navíc i barvy

Bydlení

Vzhledem k tomu, že odpadní šachta stojí nyní samostatně a není obestavěna umakartovým jádrem, jak tomu bylo v původní dispozici, musel být v nové koupelně, která se šachty nedotýká, dodržen požadovaný spád odpadních trubek.

Proto bylo nutné v části bytu postavit zvýšené pódium, které odděluje obytnou zónu od klidové.

Prosklená koupelna

Pódium v sobě skrývá i úložný prostor a je postaveno z masivních dřevěných hranolů (pozn.: jediné dřevo, které bylo při rekonstrukci použito), na nichž jsou dřevotřískové desky s perodrážkou zakryté vinylovou podlahou.

Stejná podlaha byla použita v celém bytě včetně koupelny, a díky tomu byt působí celistvě. Další zvláštností bytu je aplikace celkem pěti různých druhů podlahových a schodových lišt.

V prostoru koupelny je ukončení podlahy řešeno pouze světle šedým sanitárním silikonem, který byl velmi precizně aplikován. Ačkoli je koupelna prosklená, skleněná příčka je zvukotěsná a celý prostor koupelny lze zevnitř skrýt závěsem. Není tak narušeno soukromí.

Novým trendem bydlení se stává ložnice propojená s koupelnou

Tipy a trendy

„Specifikum celé rekonstrukce vidím v probourání dvou otvorů o šířkách 135 a 65 centimetrů. Nově vzniklé otvory byly zpevněny statikem předepsanou ocelovou konstrukcí a musela být zachována část nadpraží, které současně se zvýšeným pódiem tvoří optický předěl garsonky.

Kvůli odhlučnění bytu sádrokartonovou konstrukcí za účelem zvýšení komfortu bydlení jsem počítala i se zmenšením výměry bytu. Přesto, že se byt zmenšil o 2,5 m2 z původních 40 m2 na současných 37,5 m2, nově vzniklý prostor působí vzdušným a mnohem větším dojmem, než nabízela původní dispozice,” poznamenává designérka.

Retro styl s industriálními prvky

„Pokud jde o koncept celého interiéru z pohledu designérky, měla jsem za cíl skloubit můj oblíbený retro styl s ryze industriálními prvky tak, aby celek působil útulně a odpovídal mému životnímu stylu. Zároveň jsem chtěla v interiéru promítnout jak ženský, tak i mužský element. Proto se například mísí motiv surového betonu s květinovým vzorem na velkoformátové tapetě, černá barva umakartu použitá na nábytku je doplněná růžovými, stříbrnými a zlatými dekoracemi, 3D keramický obklad ve vzhledu protiskluzového plechu kontrastující s křišťálovými svítidly v koupelně, minimalistický nábytek v ostrých liniích zjemněný kusovými koberci, či leštěné drátosklo v protikladu s jemnou plastickou látkovou strukturou na vinylových tapetách.

I když jsem měla jasnou představu o rekonstrukci a věděla jsem přesně, co chci, přesto rekonstrukce předčila má očekávání. Žiji a pracuji zde v naprosté harmonii díky nové dispozici, technickým řešením, zvoleným barvám a materiálům, které splňují vše, co k mému životnímu stylu potřebuji,” vysvětluje designérka.

 Slovo designérky

„Věřím, že kvalita bydlení velmi působí na lidskou psychiku a celkovou životní pohodu, proto jdu tak trošku proti proudu. Nechci vytvářet interiéry, ve kterých by se lidé cítili jako v neosobních showroomech, nebo jako na vystylizovaných fotografiích na sociálních sítích. Preferuji jednoduchý a funkční styl, který jde ruku v ruce s ergonomií a estetikou. Svým klientům tvrdím to samé, co William Morris, výtvarník a designér 19. století, zakladatel hnutí Arts and Crafts, který již v roce 1890 řekl: Nemějte doma nic, co nepovažujete za užitečné, nebo vám to nepřipadá krásné,“ poznamenává na závěr designérka.

Anketa

Chtěli byste v bytě prosklenou koupelnu?
Ano, to by bylo pěkné
22,2 %
Možná, ale jen částečně
12,8 %
Ani náhodou, klasika je klasika
65 %
Celkem hlasovalo 4576 čtenářů.

Technické údaje

Termín realizace: 5-9/2017

Kategorie: Soukromý interiér (rekonstrukce)

Projekt: Zmenšení panelákového bytu 1+1 na garsonku

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám