Hlavní obsah

Čínský pavilon na Cibulce se konečně dočkal rekonstrukce

Praha

V podstatě na poslední chvíli se radní Prahy 5 rozhodli zrekonstruovat unikátní Čínský pavilon v parku Cibulka. Před rekonstrukcí byl v tak dezolátním stavu, že mu hrozilo spadnutí. Náročné papírování, domlouvání s památkáři a další okolnosti rekonstrukci protáhly o čtyři roky. Nákladné opravy se dočká i přilehlé stavení.

Čínský pavilon na Cibulce se konečně dočkal rekonstrukceVideo: Novinky

 
Článek

Čínský pavilon, nebo také Čínský mlýn, byl postaven v roce 1822. Jednalo se o velmi honosnou stavbu, kde se nacházely kabinety vybavené zrcadly a lustry ze skleněných perel. Nic z interiéru se ale bohužel nedochovalo.

Zajímavým prvkem stavby jsou pak dvojité točité schody, které potřebovaly nejdůkladnější rekonstrukci.

Poslední roky památka chátrala a stala se útočištěm hlavně pro bezdomovce. Stavba se postupně začala bortit.

V Peru obnovili poslední visutý most, který ještě pamatuje Inky

Cestování

Městská část Praha 5 se v roce 2017 rozhodla pavilon zrekonstruovat, za což zaplatila necelých šest milionů korun.

Rekonstrukce byla ovšem velmi náročná. „Čínský pavilonek je vlastně postaven z opuky, což je poměrně měkký kámen, který velmi špatně odolává zubu času a my jsme ho převzali ve stavu těsně před zřícením,” prozradil Novinkám Roman Mazák z firmy Alma Energo, která rekonstrukci prováděla.

Foto: archiv Martin Slabý/městská část Praha 5

Rozhledna byla v dezolátním stavu.

Než vůbec práce začaly, musely se vyřídit zdlouhavé formality v podobě stavebního historického průzkumu, dohadů a sladění s památkáři a dodržení správné legislativy.

„Museli jsme také namíchat speciální malty a používat speciální materiály, speciální barvy,“ vzpomíná Roman Mazák.

Grandhotel Pupp prošel rekonstrukcí. Vsadil na český design a prvorepublikový vzhled

Bydlení

Některé prvky bylo nutné vyrobit a postavit znovu. „Využívali jsme tady služeb uměleckého kováře, protože ze zábradlí se dochovalo jenom torzo, malé části, takže jsme ho museli renovovat. Daleko složitější byly schody, kterých je tady tuším 23 z každého ramene, ty jsou z takzvaného sliveneckého mramoru a víc než polovina na každém rameni byla totálně zničená,“ popisuje Mazák.

Na rekonstrukci se podílely i osoby spojené se stavbou v minulosti. „Paní sochařka Amortová, jejíž maminka tady renovovala v 60. a 70. letech sochy na Cibulce, se tak vrátila takzvaně na místo činu. Ta renovovala schody a všechny sochařské prvky,“ zmiňuje Roman Mazák.

Foto: Novinky

Pavilonek nyní září novotou.

Rekonstruovalo se podle původních plánů a starých fotografií. Během zemních prací se našly původní kličky od okenic, dochovaly se ale jen tři.

Jednou z dominant a naštěstí dochovaných prvků pavilonu je soška malého Číňánka vysoká 82 centimetrů, která stála na střeše věže. Nyní je v depozitáři. Na jeho kopii však už nezbyly finance, a tak na něj přijde řada později.

Dvojice ze 160 let starého domu vytvořila barevný zámotek

Tipy a trendy

Budova je po rekonstrukci opět přístupná veřejnosti jako vyhlídková věž.

„Po roce 1989 budova velmi chátrala, ztratily se tu nějaké sochy, byly pomalované grafity a zhruba v roce 2017 se kolegové z městské části domluvili s tehdejšími majiteli usedlosti Cibulka o zapůjčení na dvacet let za symbolickou cenu jedné koruny s tím, že pavilonek zrekonstruujeme a zpřístupníme ho pro lidi, aby mohl plnit funkci rozhledny, a hlavně abychom ho vůbec zachránili,“ zmínil místostarosta Prahy 5 Lubomír Brož.

Foto: archiv Martin Slabý/městská část Praha 5, Novinky

Usedlost Cibulka se dočká taktéž rekonstrukce.

Rekonstrukcí projde i chátrající budova vedle Čínského pavilonu. Té se i přes prvotní snahu města nakonec ujali soukromí investoři.

„Vstoupili do toho manželé Vlčkovi, usedlost zakoupili, a co vím, tak s ní mají velké plány a budou ji rekonstruovat. Vím, že na to mají připravených snad 500 milionů korun a já se hrozně moc těším, jak to bude vypadat,“ raduje se Brož.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám