Hlavní obsah

Byt, ve kterém hraje hlavní roli světlo a výhledy

Navštívili jsme byt v novostavbě bytového domu v pražské čtvrti Braník. Jedná se o výjimečný pozemek v klidné lokalitě s výhledem na Barrandov, údolí Vltavy a Branický pivovar. Byt se nachází ve čtvrtém podlaží domu a jako střešní byt má dostatek denního světla a ojedinělé výhledy.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyň je tvořena vestavěnou částí s umyvadlem a lednicí, a ostrůvkem v prostoru, na kterém jsou umístěny prostředky na vaření.

Článek

Samotný vstup do bytu je možný pomocí domovního schodiště nebo výtahu, kterým se majitel dostane přímo do zádveří bytu.

Na zádveří navazuje středová hala, ze které se vstupuje do všech obytných místností bytu. Přesto, že je umístěna ve středu dispozice, je osvětlena denním světlem. A to díky velkému střešnímu světlíku, který svými rozměry 3x1,5 m osvětluje celou halu.

V hale je umístěna řada vestavěných skříní, které mají zrcadlové dveře, takže celý prostor haly opticky zvětšují. Jediným kusem volného nábytku v hale je dlouhá lavice se třemi šuplíky, kam se ukládají doplňky k oblečení, jako jsou kabelky, brýle, šály nebo čepice.

Z haly je přístupná dvojice ložnic. Jedna z nich je hlavní ložnice se šatnou a malou koupelnou. Druhá je ložnice dětská, která má dva vchody. V případě potřeby se lehkou příčkou rozdělí na dvě plnohodnotné ložnice, každá s vlastním vstupem a osvětlením.

Atypický byt v novostavbě prošel proměnou ještě před kolaudací

Bydlení

Dále se lze z haly dostat do hlavní, velké koupelny a samostatného, odděleného WC. Hlavní koupelna má vanu, dvě umyvadla, WC mísu a bidet. Je osvětlena velkým oknem nad vanou. I zde bylo dosaženo optického zvětšení prostoru pomocí zrcadel, která jsou použita na jedné celé stěně koupelny.

Velkoformátová dlažba napodobuje svým vzhledem pískovec a předrezavělý plech.

Dominantní místností bytu je obývací pokoj s kuchyňským koutem a jídelnou. Je to vlastně jeden velký prostor s panoramatickým výhledem do tří stran a vstupem na dvě terasy. Kuchyň je tvořena vestavěnou částí s umyvadlem a lednicí a ostrůvkem v prostoru, na kterém je vaření.

Vestavěná část a ostrůvek jsou materiálově v kontrastu tmavě hnědé a bílé barvy. Hnědá, vestavěná část je navržena z dřevěné mořené dýhy a ostrůvek je bílý, lesklý a lakovaný.

Lavice v hale

„Tohoto barevného kontrastu je použito v celém bytě. Většinou jsme do bílé místnosti umístili nějakou samostatně stojící tmavou věc, například skříň v ložnici nebo nějaký solitér, jakým je například lavice v hale. Podlaha je mořená, olejovaná, do barvy tmavého ořechu,“ poznamenává architekt Jan Adámek z ateliéru m3.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Středová hala, ze které se vstupuje do všech obytných místností bytu je osvětlena denním světlem.

„V každém projektu je pro nás důležitá práce se světlem. A to jak s denním, tak s umělým. Střešní poloha tohoto bytu nám umožnila využít celého pásu oken v úhlu téměř 360° k osvětlení bytu. Všechny místnosti mají navíc skvělý výhled na město.

Navíc jsme dostali světlo i doprostřed dispozice pomocí již zmíněného střešního světlíku. Umělé osvětlení je navržené jako kombinace bodových světel a světelných ramp se skrytými zdroji,” vysvětluje architekt Štěpán Mylý.

Markýzy pro každou místnost

Každá obytná místnost má přístup na svoji soukromou pobytovou terasu. Pobyt na nich lze, především v letních měsících, střídat podle pozice slunce a části dne.

Rodina si nechala postavit malou galerii. Je stejně neobvyklá jako ty velké, slavné

Tipy a trendy

Terasy napojené na obývací pokoj a jídelnu jsou navíc opatřeny látkovými markýzami, které jsou ovládány pomocí elektrického pohonu. Na terasu hlavní ložnice navazuje ještě část zahrady, s převážně travnatou plochou a vzrostlým stromem.

Slovo architektů

„Náš ateliér je nezávislou firmou nabízející komplexní služby v oblasti architektury staveb, interiérů, rekonstrukcí a designu. Způsob naší práce zaručuje tvůrčí charakter s vysokým stupněm individuálního autorského přístupu ke každé zakázce.

Zajišťujeme vedení zakázky od návrhu po realizaci. Mezi hlavní činnosti naší firmy patří návrh a studie stavby a interiéru, vypracování projektové dokumentace od základních koncepcí a návrhů po výrobní detail.”

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám