Hlavní obsah

Revoluční elektrický koncept Mercedesu má dojezd 1000 kilometrů

Německá automobilka Mercedes-Benz hrdě a velkolepě představila nový koncept elektromobilu s názvem EQXX. Jedná se o dosud nejúspornější model společnosti, který dostal do vínku třeba 8K dotykový displej s uhlopříčkou 47,5 palce nebo elektrický dojezd 1000 kilometrů.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz EQXX

Článek

Nový koncept s názvem EQXX byl odhalen v rámci veletrhu CES 2022 v online premiéře. Mercedes-Benz tvrdí, že se prozatím jedná pouze o prototyp, ale všeobecně se očekává, že budoucí sériové modely od německé automobilky si většinu revolučních vlastností konceptu převezmou.

Mercedes už dříve avizoval, že elektromobil EQXX bude nejúspornějším a nejefektivnějším modelem v historii firmy. Neuvěřitelný dojezd 1000 kilometrů na jedno nabití má na svědomí hlavně aerodynamika s odporem pouze Cx 0,18 a snížení hmotnosti vozu.

Němci pro koncept použili 900voltový systém a elektromotor s nízkou hmotností. Vůz proto i přes velké baterie o kapacitě „menší než 100 kWh” váží pouze 1750 kilogramů, a to díky použití kol z hořčíku, hliníkových brzd, uhlíkových dveří a tenkého střešního panelu se solární technologií. Bohužel pro milovníky rychlosti, auto má být hlavně efektivní, a proto má jediný elektromotor s výkonem 204 koní.

Mercedes poprvé nastartoval motor pro novou formuli. Takhle zní

AutoMoto

Svými vnějšími rozměry se podobá přibližně dnešní třídě C. V interiéru Mercedes použil to nejluxusnější, co je v současné době k dispozici. Řidiči bude například k dispozici 47,5palcový displej s rozlišením 8K, který je složen z jednoho dílu.

Celkově je interiér složen především z udržitelných materiálů, v kabině jsou sedadla z kaktusů, veganská kůže vyrobená z hub a udržitelné plasty recyklované ze skládek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám