Hlavní obsah

Přechody pro chodce v budoucnu ovládnou roboti, Škoda vyvíjí i chytrou masku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Škoda Auto zveřejnila na svém webu studii, která má zlepšit bezpečnost na přechodech pro chodce. Projekt, který působí jako ze sci-fi filmu, počítá s robotickými asistenty zastavujícími dopravu nebo s chytrou maskou na autech, která umí zobrazovat upozornění.

Foto: Škoda Auto

Chytrá maska od Škody Auto

Článek

Roboti na ulicích už nejsou doménou futuristicky vyhlížejících sci-fi filmů, ale realitou, se kterou se ve světě setkáte poměrně běžně. Právě takové stroje by mohly podle Škody Auto pomáhat chodcům na přechodech, aby se toto kritické místo na komunikaci stalo bezpečnějším.

Cestou má být robotický rover IPA2X, který má přes silnici pomáhat dětem, seniorům nebo handicapovaným osobám. Na jeho vývoji se mimo automobilky Škoda Auto podíleli i odborníci z Institutu informatiky, ČVUT a Technické univerzity v Mnichově. Společně s robotem pak vyvinuli i signalizační chytrou masku vozu.

Výsledkem společné práce odborníků je přes dva metry vysoký robot, který připomíná pojízdný semafor.

„Robot se vydá na cestu doprostřed přechodu. V okamžiku, kdy tam doputuje, zobrazí zeleného panáčka, chodci mohou přecházet. Robot monitoruje své okolí, takže je schopný zjistit, že se k přechodu blíží auto. Výhodou je, že díky vysoko umístěným senzorům vidí i přes řadu zaparkovaných aut. Vjede pak do silnice ve chvíli, kdy vidí, že je to bezpečné,“ popisuje práci robota Michal Sojka z ČVUT.

Robot umí ukazovat i informace pro chodce či varování pro přijíždějící řidiče, jejichž směrem zobrazí signál k zastavení – značku stop. Také jim do automobilu posílá upozornění, které se jako animace zobrazuje na displeji infotainmentu.

„Vyskočí varování, že před řidičem je přechod, na kterém se něco děje. Jakmile lidé přejdou, robot cestuje zpět na krajnici. V okamžiku, kdy dojede k chodníku, varování na palubní desce zmizí a řidič může pokračovat,“ říká Sojka. Pro další vývojové verze se počítá také s tím, že rover bude vydávat doprovodné zvukové signály.

Druhým zajímavým výstupem z vývoje je pak signalizační inteligentní maska, díky níž může auto směle komunikovat se svým okolím. Do běžné masky chladiče proto vývojáři zabudovali LED pásky, díky nimž lze zobrazovat piktogramy, či dokonce celé animace. Vše vzniklo z běžné masky Crystal Face modelu Enyaq iV. Auto díky masce umí zobrazovat zelené šipky, zeleného panáčka, výstražný trojúhelník či červený trojúhelník.

Testování robotů v současné době probíhá v Itálii či ve Slovinsku. V Miláně a Modeně například IPA2X hlídkuje u vybraných škol, ve slovinské Lublani pak posloužili jako vzorek senioři. Na sousedním Slovensku pak Škoda Auto testuje další systém, který zobrazuje zelené brzdové světlo na přídi auta, aby chodec věděl, že brzdí.

Moderní Škoda Octavia Combi slaví 25 let, prodaly se bezmála tři miliony kusů

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám