Hlavní obsah

Pět nových elektromobilů v Evropě do čtyř let, plánuje Toyota

Toyota oznámila, že do roku 2026 bude v Evropě prodávat celkem šest elektromobilů. Kromě již představeného modelu bZ4X bude jedním z nich také produkční verze konceptu s názvem bZ Compact SUV Concept, který se poodhalil na losangeleském autosalonu a nyní o něm máme víc informací.

Foto: Toyota

Toyota bZ Compact SUV Concept

Článek

Automobilka Toyota, která je k elektromobilům jakožto k jediné cestě vstříc zářným zítřkům poněkud skeptická, chystá na evropské trhy hned pět nových elektromobilů během nejbližších let. Do roku 2026 jich tak společně s bZ4X má být dostupných šest. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Toyota svůj první čistě elektrický automobil, a to sportovně-užitkový vůz (SUV) bZ4X, uvedla na trh na začátku letošního roku. Rodina elektrických vozů bZ (beyond Zero) by se tedy měla rozrůst na šest modelů.

Jeden z nich bude založen na konceptu s názvem bZ Compact SUV Concept, který automobilka poodhalila na losangeleském autosalonu a nyní zveřejnila některé specifikace spolu s dalšími fotografiemi. Odhalila, že je vůz 4538 mm dlouhý, 1888 mm široký a 1560 mm vysoký. Kola, na která ho posadila, mají 21″ v průměru.

Stejně jako ostatní modely z rodiny bZ byl vůz navržen a vyvinut cíleně jako bateriový elektromobil, a to ve Francii. V interiéru se zbavil drtivé většiny fyzických ovládacích prvků, což není u Toyoty obvyklé.

Ze vzhledu interiéru lze ovšem odhadovat, že se toho tady při přerodu do produkční verze asi změní docela dost. Všimněte si osmiúhelníkového volantu a zejména zakřivených displejů, u nichž existuje riziko odrážení slunce do očí řidiče.

Toyota plánuje do roku 2025 prodávat v Evropě celkem deset procent elektromobilů a 80 procent hybridů z celkového objemu. Do roku 2030 chce v regionu prodávat až 50 procent elektromobilů. Firma chce též v Evropě vyrábět baterie pro své hybridní SUV C-HR.

„Není pochyb o tom, že elektromobily budou hrát stále větší roli při přechodu na evropský trh s nulovými emisemi do roku 2035,“ uvedl podle agentury AFP generální ředitel společnosti Toyota Europe Matt Harrison.

Naznačil ale zároveň, že Toyota se nebude soustředit pouze na čistě elektrické vozy. Pracuje mimo jiné na modelu Hilux s pohonem pomocí vodíkových palivových článků.

Toyota ukazuje C-HR nové generace, divoké tvary si má ponechat do sériové výroby

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám