Hlavní obsah

Opel dále přechází na techniku Stellantis. Nové Movano jezdí i na elektřinu

Novinky, Daniel Havlina

Německý Opel dle očekávání představuje novou verzi své největší dodávky Movano. Nově bude užitkový vůz postaven na sdílené platformě 4. největší automobilky na světě Stellantis. I díky tomu ho může Opel nabídnout i v elektrické verzi.

Foto: Opel

Opel Movano

Článek

Movano bylo ještě do nedávné doby sourozencem další velké dodávky Renault Master. V momentě, kdy se Opel v roce 2017 přidal do skupiny PSA a později do obřího konglomerátu Stellantis, bylo ale jasné, že to partnerství s Renaultem nebude mít dlouhého trvání. Opel pak v oblasti užitkových vozidel podle očekávání postupně přecházel na techniku Peugeotu a Citroënu.

Opel představuje vodíkovou dodávku, na trh dorazí ještě letos

AutoMoto

Spolupráce začala od nejmenších modelů, kdy Opel Combo převzal techniku od Citroënu Berlingo a spol., a vše pokračovalo přes vivaro na základech Peugeotu Expert a dalších. Největší movano teď převzalo platformu od Peugeotu Boxer, Citroënu Jumper či Fiatu Ducato.

Foto: Opel

Opel Movano

Technicky je na novém Movanu ve srovnání se zmíněnými odlišný jen štítek výrobce. Opel bude vůz nabízet jako osobní i užitkovou verzi, a také ve čtyřech různých délkách a třech světlých výškách. Všechny movana Opel vyrobí v polském závodě v Gliwice po boku hatchbacku Astra, která se bude přesouvat do Rüsselsheimu v Německu.

První jízda elektrickými dodávkami Stellantisu: Příjemná auta za nepříjemnou cenu

Testy

Nová verze největší dodávky uveze až 2,1 tuny a nákladový prostor nabídne objem 17 metrů krychlových. Pod kapotou pak můžeme očekávat ostřílené agregáty na základech sdíleného vznětového turbodieselu 2,2 litru. Motor se ukáže v různých verzích s výkonem od 120 do 165 koňských sil. Pohon bude přes šestistupňový manuál pohánět přední nápravu.

Foto: Opel

Opel Movano

Novinkou v nabídce bude také elektrická verze Movano-e. Ta bude stát na elektromotoru s výkonem 90 kW. Sílu a energii bude vůz čerpat z lithium-iontové baterie s kapacitou od 37 do 70 kWh. S točivým momentem 260 Nm auto nabídne dojezd od 117 do 224 kilometrů dle metodiky WLTP. Je tedy patrné, že Opel Movano-e stvořil pro provoz ve městech. Dodávka by se pak měla začít nabízet už v tomto roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám