Hlavní obsah

Northvolt vyrobil první článek ve své nové továrně na baterie elektromobilů

První v Evropě navržený, vyvinutý a vyrobený článek pro baterie elektromobilů je na světě – vznikl v továrně firmy Northvolt na severu Švédska. Firma má nasmlouvané dodávky velkým evropským automobilkám a chce je začít plnit v příštím roce.

Foto: Northvolt

První bateriový článek Northvoltu.

Článek

Švédská společnost Northvolt ve své nové velké továrně na automobilové baterie, tedy v takzvané gigafactory, vyrobila první článek. Firma uvedla, že jde o první článek, jenž navrhl, vyvinul a vyrobil v gigafactory evropský bateriový podnik.

Nová továrna s názvem Northvolt Ett stojí na severu Švédska, komerční dodávky zákazníkům by měla zahájit v příštím roce. Společnost Northvolt už získala objednávky za více než 30 miliard dolarů (zhruba 660 miliard korun) od řady zákazníků včetně automobilek Volkswagen, BMW či Volvo Cars, poznamenala agentura Reuters.

Foto: Northvolt

Továrna Northvoltu.

„Dnešek je pro Northvolt velkým mezníkem, na jehož dosažení jsme tvrdě pracovali,“ uvedl šéf a spoluzakladatel švédského podniku Peter Carlsson. „Těšíme se, že továrna Northvolt Ett bude v příštích letech výrazně rozšiřovat svou výrobní kapacitu, aby tak v Evropě umožnila přechod k čisté energii,“ dodal.

Elektromobily stále tvoří pouze malou část světového trhu s automobily, jejich prodej však rychle roste. Rozsáhlé investice do elektromobility plánuje například německý automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je i česká automobilka Škoda Auto.

Brusel chce místo spalovacích motorů elektromobily. Lpění jen na jednom řešení je nesmysl, tvrdí čeští vědci

Věda a školy

Také Volkswagen chce v Evropě spolu s partnery postavit do roku 2030 celkem šest velkých továren na automobilové baterie. O umístění jedné z těchto továren se uchází také Česká republika.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám