Hlavní obsah

Niva už není chevroletem, Lada začala vyrábět 22 let staré SUV znovu pod svým jménem

Novinky, dh, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lada se vrací k označení Niva, starému off-roadu ale nepatří. Na SUV původně z roku 1998 se pouze vrátila původní značka, od roku 2002 bylo totiž chevroletem. V ruském závodě v Togliatti se rozběhla výroba.

Foto: Lada

Lada Niva

Článek

Legendární off-road známý jako Lada Niva se vyrábí od roku 1977, oficiálně pod označením VAZ 2121.

V současnosti se ale původní auto, které podle mnohých pověstí vydrží prakticky cokoliv a dostane se dál než ostatní, prodává jako Lada 4x4, protože licenci na název Niva v roce 2001 odkoupila od Rusů firma Chevrolet.

Vyrobil chodící auto. Rus ho označil za úspěch, i když daleko nedošlo

AutoMoto

Chevrolet, respektive koncern General Motors, však minulý rok v prosinci svůj poloviční podíl v největší ruské automobilce AvtoVAZ prodal zpět a Lada tak znovu získává práva na užívání názvu Niva. Minulý týden se v ruském Togliatti rozběhla výroba.

Ruští motoristé se díky tomu konečně dočkají toho, že si budou moci koupit Ladu Nivu, nebude se ale jednat o off-road, ale o SUV, které se coby Chevrolet Niva vyrábí od roku 2002.

Produkce prazvláštního chevroletu přišla čtyři roky po startu výroby vozu VAZ 2123, který měl v devadesátých letech původní off-road nahradit. I s logy Chevroletu se dlouhodobě jedná o jeden z nejprodávanějších modelů na ruském trhu.

Foto: AvtoVAZ

Končící Chevrolet Niva.

Foto: Lada

Nová Lada Niva.

K pohonu staronového SUV slouží zážehová sedmnáctistovka o výkonu 58,5 kW a točivém momentu 127 Nm, spárovaná s pětistupňovým manuálem.

Originální off-road, který název Niva původně proslavil, se i nadále bude vyrábět a prodávat pod názvem Lada 4x4.

Foto: Lada

Lada 4x4 Urban.

V minulosti se spekulovalo o tom, že by se měly oba modely, jak Niva, tak 4x4, dočkat výrazné modernizace, ale k něčemu takovému se v Rusku zatím neschyluje. Oba vozy si totiž stále drží skvělá čísla v prodejích. Niva loni porazila Škodu Octavia a model 4x4 se stal 13. nejprodávanějším autem v zemi.

Reklama

Související články

Nesmrtelná Lada 4x4 dostala další facelift

Ruská automobilka Lada představila modernizovanou verzi svého legendárního off-roadu. Skromný off-road ale stále spoléhá na to, co zdobilo jeho předchůdce více...

Výběr článků

Načítám