Hlavní obsah

Na dovolenou po vlastní ose

Novinky, Milan Busta, Ústřední automotoklub ČR (ÚAMK)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každou závadu automobilu pocítíme dvojnásob, stane-li se v zahraničí. Současné moderní automobily nevyžadují zvláštní péči, přesto stále musíme dbát na dodržování některých zásad, které ovlivňují jejich bezpečnost, spolehlivost i životnost. Ve spolupráci s Ústředním automotoklubem ČR (ÚAMK) přinášíme několik užitečných rad a informací.

Foto: Martin Tlustý

Středočeský chřestový festival se letos uskuteční hlavně v areálu přístaviště Marina Vltava v Nelahozevsi.

Článek

* Přestože je předepsána minimální hloubka dezénu 1,6 mm, neměli bychom s ohledem na bezpečnost připustit, aby se letní pneumatiky sjely pod 2 mm. Před delší prázdninovou cestou je nutno počítat s výrazně větší rezervou.

Ze zkoušek je patrné, že pneumatika je podstatně náchylnější na aquaplaning, když hloubka dezénových drážek klesne pod 3 mm. Při hloubce 2 mm může být vjetí do souvislejší vrstvy vody nebezpečné již při rychlosti 80-90 km/h.

* Riziko aquaplaningu významně ovlivňuje také stav tlumičů pérování. Ostatně špatné tlumiče podstatně zhoršují jízdní vlastnosti i při tahání přívěsů. Totéž platí o podhuštěných pneumatikách.

* Nutné je věnovat maximální pozornost brzdové soustavě. Brzdová kapalina by neměla být starší než tři roky. Za krátkou životnost kapaliny může její hygroskopická vlastnost, tedy schopnost absorbovat vlhkost ze vzduchu.

V běžném provozu se brzdová kapalina v okolí brzdového třmenu zahřívá na teplotu kolem 110 °C, při dlouhodobějším brzdění (při jízdě z táhlých svahů) však teplota brzdové kapaliny snadno přesáhne 140 °C. Voda obsažená v kapalině začne vřít a mění se v páru. Vzniklý plyn zavzdušní celou soustavu brzd a brzdný účinek se velmi rychle vytrácí.

Není bez zajímavosti, že po absorbování jednoho objemového procenta vody klesá bod varu brzdové kapaliny o 50 °C. Před cestou na jih, při které se nevyhneme největšímu evropskému pohoří, bychom proto raději měli vyměnit ikapalinu starší dvou let!

* Po ujetí přibližně 70 000 km a před náročnou cestou, během níž se tomuto číslu přiblížíme, je také zapotřebí přeměřit tloušťku brzdových kotoučů, která nesmí klesnout pod hranici vyznačenou zpravidla na boku kotouče.

* Omezenou životnost mají také lanovody parkovací brzdy. Některé lze maznicemi promazávat a tím jejich životnost prodloužit. Rozhodně není od věci zkontrolovat spodek automobilu, kde bychom si měli všímat především úniků oleje z motoru, převodovky a tlumičů, stavu tlumiče výfuku, neporušenosti pryžových chráničů homokinetických kloubů, kloubů hnacích hřídelů kol a hřebenového řízení.

* Pro dlouhou životnost akumulátoru a funkčnost celé řady dalších elektrických spotřebičů je třeba překontrolovat dobíjecí napětí alternátoru. Regulátor napětí je dnes součástí alternátoru, přesto občas dochází především kvůli vibracím a prolínání vody k závadám. Při spuštěném motoru nesmí ani ve vyšších otáčkách napětí v elektroinstalaci vozidla překročit hodnotu 14 V.

* Údržbové akumulátory, ale i akumulátory se sníženou údržbou, je nutné doplňovat destilovanou vodou. V případě, že alternátor přebíjí, snižuje se podstatně životnost akumulátoru a vodu je třeba dolévat častěji.

* Alespoň ve čtyřletých intervalech by se také měla měnit chladicí kapalina. Předejde se tak tvorbě většího množství usazenin a korozi chladicího systému.

* Kontrolu a případné odstranění závad samozřejmě mnozí svěří odbornému servisu. Je přitom ale dobré tyto věci znát a říkat zcela konkrétně, co požadujeme.

Reklama

Související články

Nezapomeňte se dát včas očkovat

Blíží se léto, a tak se dá předpokládat, že hodně lidí stráví dovolenou v zahraničí. Nejvíce budou zřejmě, podobně jako vloni, cestovat po Evropě,...

Jak do Chorvatska?

Dovolená v Chorvatsku či Slovinsku táhne každým rokem čím dál více českých turistů. A protože nejoblíbenější způsob dopravy k slunným plážím Jaderského moře...

Toyota vsadila na Terminátora

Jen několik dní zbývá do světové premiéry třetího pokračování snímku Terminátor. Na plátna se tak opět vrací hollywoodská hvězda Arnold Schwarzeneger. Šanci...

Havel si po Evropě řídí terénní mercedes

Exprezidentovi Václavu Havlovi se konečně plní jeho letitý sen: cestovat jako turista, prohlédnout si v klidu ta místa, která nestihl při svých oficiálních...

Corsa je bestseller

Nejúspěšnější malý vůz světa - Opel Corsa - nemá jen jeden, ale hned dva důvody k oslavě! První Opel Corsa vyjel z výrobní linky tehdy nového závodu...

Ve Wolfsburgu se po 20 letech zastavily pásy

V hlavním závodě německé automobilky Volkswagen ve Wolfsburgu se dnes po dvaceti letech zastavily výrobní pásy. Přes deset tisíc zaměstnanců muselo zůstat...

Obnovený Ford GT ke stému výročí

Bylo to uprostřed šedesátých let, když byl ve Francii představen dnes už legendární Ford GT a navždy změnil historii automobilismu, když se v roce 1966 umístil...

Výběr článků

Načítám