Hlavní obsah

Mercedes představuje citan nové generace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka ukazuje druhou generaci dodávky Citan. Včetně užitkové, osobní varianty. Luxusnější rodinné MPV odvozené od tohoto modelu dorazí jako třída T později.

Mercedes představuje Citan nové generaceVideo: Mercedes-Benz

 
Článek

Citan opět coby dodávka řadící se v hierarchii značky pod modely Sprinter a Vito vychází z Renaultu Kangoo. Ten totiž nedávno rovněž dorazil v novém vydání.

Vedle klasické skříňové dodávky Citan se ukazuje i osobní verze Citan Tourer, která má však stále blíže k užitkovému provedení, než tomu bude u třídy T.

Citan má stejný základ karoserie a dveře jako Renault Kangoo, ale získává přepracovanou příď a záď, včetně nárazníků a světlometů.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Citan Tourer a Citan Van

Na délku měří 4 498 mm a má rozvor náprav 2716 mm. V budoucnu bude Mercedes nabízet také varianty s dlouhým rozvorem, které poskytnou ještě více vnitřního prostoru.

Design je zaměřen na praktičnost s jedním nebo dvěma posuvnými dveřmi umožňujícími otvor 615 mm. Vzadu jsou dvě asymetrická dvířka s úhlem otevření 180 stupňů a výškou otevření 1 059 mm, Citan Tourer ale může mít i jednodílné víko.

Užitková verze umí přepravovat předměty o délce až 3,05 m, zatímco nakládací hrana leží 590 mm od země. Dodávka uveze až 2,9 m3 či dvě europalety za sebou, přičemž tažná kapacita je udávána na 1,5 tuny.

Renault představuje nové Kangoo. Má chytré dveře a elektrickou variantu

AutoMoto

Mercedes má vlastní interiér odlišný od Renaultu. Nabídne 7palcový centrální dotykový displej pro infotainment MBUX, kulaté větrací otvory a tříramenný multifunkční volant. Citan Tourer má pět samostatných sedadel se sklopnou zadní lavicí a několik odkládacích přihrádek kolem kabiny.

Pod kapotou je na výběr mezi dvěma čtyřválcovými motory – 1,5litrovým vznětovým a 1,3litrovým zážehovým. Diesel je dodáván ve třech různých výkonových variantách, Citan 108 CDI s výkonem 55 kilowattů / 75 koní a točivým momentem 230 Nm, Citan 110 CDI s výkonem 70 kW / 95 k a Točivý moment 260 Nm a Citan 112 CDI s točivým momentem 85 kW / 116 k a 270 Nm. V Citanu Tourer je však k dispozici pouze prostřední.

Ti, kteří dávají přednost benzinu, mají dvě možnosti, Citan 110 s výkonem 75 kW / 102 k a točivým momentem 200 Nm a Citan 113 s výkonem 96 kW / 131 k a 240 Nm točivého momentu.

Mercedes představuje EQT, koncept kompaktní elektrické dodávky

AutoMoto

Nejsilnější vznětový a zážehový motor lze vždy párovat i s dvouspojkovou sedmistupňovou převodovkou, standardem je šestistupňový manuál.

Novinka dorazí i v elektrickém provedení eCitan, kterou později doplní rodinné EQT. Elektrická dodávka nabídne kombinovaný dojezd 285 km na jedno nabití dle přísnější normy WLTP. Rychlonabíjení z 10 na 80 procent kapacity zabere 40 minut.

Objednávky na předních evropských trzích se otevřou v září, české ceny zatím nebyly oznámeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám