Hlavní obsah

Koncept Mercedesu se ovládá myšlenkami posádky

Stuttgartská automobilka znovu ukázala koncept AVTR, který si po loňské premiéře na CES v Las Vegas odbyl evropský debut v Mnichově.

Mercedes-Benz Vision AVTRVideo: Mercedes-Benz

 
Článek

Dostatečně odvážný je už vzhled exteriéru této studie. Po designové stránce se koncept elektromobilu Vision AVTR inspiruje ve sci-fi filmu Jamese Camerona Avatar z roku 2009. Samotná zkratka ale také znamená „Advanced Vehicle Transformation“, tedy ve volném překladu „pokročilá proměna automobilu”.

Zaujme rovněž svítícími koly. Jedná se o jakési vajíčko se žábrami na zádi, které se vysouvají tak, aby imitovaly dýchání živočichů.

V podlaze má údajně revoluční baterii o kapacitě 110 kWh, která je grafenově-organická, tedy neobsahuje žádné kovy, ani ty vzácné. Díky tomu je možné ji zcela recyklovat nebo kompostovat. Zvládá prý rychlonabíjení za 15 minut a dojezd 700 km na jedno dobití, přičemž výkon pohonné soustavy dosahuje 350 kW.

To jsou sice slušná, nikoli tolik futuristická čísla. Koncept se ale snaží šokovat především ovládáním. Jde o autonomní vůz se dvěma sedadly skloněnými natolik, že posádka dosáhne jen na středový tunel. Více nemá potřebovat.

Auto má být totiž prvním, které je napojené na lidskou mysl.

„Zařízení s nositelnými elektrodami připevněnými k zadní části hlavy uživatele zaznamenává mozkovou aktivitu a po minutové kalibraci naváže přímé spojení s vozidlem. Mozek reaguje na vizuální podněty na palubní desce. Zařízení měří aktivitu neuronů v kůře v reálném čase. Analyzuje naměřené mozkové vlny a rozpoznává, na které světelné body uživatel soustředí své zaměření a plnou pozornost,“ stojí v prohlášení automobilky s tím, že čím silnější je zaměření, tím vyšší je prý aktivita neuronů, na základě čehož systém spustí cílenou funkci ve vozidle.

Kromě toho se v prostoru, kde posádka natáhne dlaně, promítají různé ikony, které se, když je člověk virtuálně zmáčkne, aktivují. Tímto způsobem tak lze brouzdat nabídkou v menu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám