Hlavní obsah

Evropská výstavní premiéra nového Rolls-Royce Ghost se uskutečnila v Praze

Novinky, Milan Lažanský

V nezvyklých koronavirových časech se stává, že výstavní premiéra významného modelu značky Rolls-Royce se odehraje v malé karlínské hale. Po on-line premiéře 1. září zde byl ve čtvrtek oficiálně k vidění nový ghost vůbec poprvé. Zejména díky výsledkům jediného tuzemského dealera.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Ghost druhé novodobé generace

Článek

Koronavirus, ale i ocenění tuzemského zastoupení zaválo výstavní debut nového ghostu do Prahy. Jediný oficiální dovozce nedávno převzal cenu za nejlepší evropské dealerství značky.

„Celý tým je hrdý, že se nám podařilo toto ocenění získat pouhých pět let po založení obchodního zastoupení značky v Praze v roce 2015. Je to naše páté ocenění v průběhu pěti let, mimořádně si ceníme také titulu Global Dealer Ownership Experience, které jsme získali v roce 2017,” říká manažerka společnosti Rolls-Royce Motor Cars Prague, Eva Kadlecová.

Minimalismus na pěti a půl metrech

Redaktor Novinek si tak měl příležitost prohlédnout horkou novinku, kolem které se ženou specifická slova zástupců automobilky. V druhé novodobé generaci „menší” limuzíny z rodu Rolls-Royce, se totiž skloňují zejména výrazy jako minimalismus či nevtíravá elegance.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Ghost druhé novodobé generace

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Ghost minulé generace

Zkušenost naživo potvrzuje, že ve srovnání s předchozí generací působí novinka dynamičtěji, na pohled až nezvykle lehkým dojmem.

Zatímco na prvních zveřejněných fotografiích se mi zdálo, že tím limuzína přišla o část svého já a novinka jako kdyby napodobovala sebe samotnou, až naživo lze zhodnotit, že se kýžené opravdu povedlo. Zejména díky výraznější linii ve spodní části dveří, která stoupá k zadním kolům, jiný výraz vozu dají také dynamicky tvarované zadní svítilny.

Až příliš tichý

Na první pohled poznáte, že jde o Rolls-Royce, ale odlehčený, méně opulentní. Podobný přístup následuje i v interiéru. Design se zásadním způsobem nemění, ale vše je zakončeno jemnějšími detaily, celková architektura interiéru je „hubenější”.

Automobilka se chlubí osvětlením, včetně hvězdného stropu složeného z LED diod či palubní desky s motivem na přání. Samozřejmostí je mezigeneračně inovovaný infotainment. Rolls-Royce údajně díky 100 kilogramům přídavných odhlučňovacích hmot udělal auto tak tiché, až to bylo posádce nepříjemné. Proto uměle vytvořil specifickou frekvenci, která se v interiéru produkuje. Speciální filtrační systém pak rozezná škodliviny ve vzduchu.

Nepochopený, nebo nepochopitelný? Test Rolls-Royce Cullinan

AutoMoto

Rolls-Royce chce cílit na mladší klientelu, která si k aristokratické a opulentní značce razí cestu čím dál více. „Jakmile jsme odhalili nový model vozu Ghost, okamžitě se stal vlajkovou lodí nového post-opulentního světa luxusu. S potěšením mohu říci, že nám naši klienti dali nesmírně pozitivní zpětnou vazbu ohledně jeho minimalistické estetiky,“ říká Frank Tiemann z Rolls-Royce.

Stále má dvanáctiválec, dokonce větší

Celkově je nový Ghost s délkou 5546 mm o 89 mm delší než předchůdce. I tak ale drží svou pozici pod vlajkovou lodí, téměř šestimetrovým phantomem. Nová generace je postavena na hliníkové platformě sdílené s větším phantomem a cullinanem. Pryč jsou tak časy, kdy předchůdce našel základ v ještě předchozí generaci BMW řady 7.

S novým ghostem se automobilka postupně začíná zbavovat zvláštní technické situace, kdy vyráběla dva přeplňované dvanáctiválce. Agregát o zdvihovém objemu 6,6 litrů zůstane jen v pomalu končících příbuzných modelech, tedy kupé wraith a kabrioletu dawn.

Rolls-Royce Dawn Black Badge v testu: Pět věcí, kterými otevírá tabu konzervativní značky

Testy

Novinku pohání stejná jednotka jako v cullinanu a phantomu, tedy o objemu tradičních 6,75 litru. Má výkon 420 kW a 850 Nm maximálního točivého momentu. Jen phantom si schovává 50 Nm navíc. Jde přece o vlajkovou loď.

Významnou novinkou pro Rolls-Royce je pohon všech kol a natáčení zadní nápravy. Nové aktivní vzduchové odpružení Planar se přizpůsobuje nerovnostem zjištěným kamerou v čelním okně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám