Hlavní obsah

Evropa je drahá, Stellantis uvažuje o výrobě aut v Indii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli vysokým nákladům Stellantis možná nebude moci vyrábět elektrická auta v Evropě tak, aby byla cenově dostupná. Zvažuje přesun výroby do Indie, odkud by se vozy mohly vyvážet do Evropy.

Foto: Citroën

Citroën New C3

Článek

Konglomerát Stellantis, který vznikl sloučením koncernů FCA a PSA, si nemyslí, že je možné vyrábět cenově dostupné elektromobily v Evropě. „Evropa nedokáže vyrábět dostupná elektroauta, takže pro Indii by byla velká příležitost prodávat kompaktní elektromobily za rozumnou cenu,“ nechal se slyšet generální ředitel koncernu Carlos Tavares.

„Clo pro dovoz auta do Indie je vysoké. Což znamená, že pokud chcete nabídnout dostupný elektromobil, musí být vyroben v Indii s indickými subdodavateli a komponenty. Elektromobil má dnes problém zejména v cenové dostupnosti, není to o technologiích,“ pokračoval manažer.

Kromě místního prodeje Stellantis zvažuje také vývoz v Indii vyrobených aut do Evropy, uvádí web Automotive News, který zprávu přináší. Tavares minulý měsíc předpověděl, že cenově dostupné elektromobily jsou otázkou pěti až šesti let, dodává web. Takové sliby už ovšem byly vysloveny mnohokrát.

Vysoké ceny si elektromobily drží zejména kvůli neklesajícím nákladům na výrobu baterií, a to zejména na materiály. Baterií se sice vyrábí čím dál víc, ale to znamená také růst poptávky po surovinách, což drží jejich ceny vysoko.

Stellantis plánuje v roce 2023 na indický trh vpustit nový elektromobil, postavený na platformě Smart Car, která podpírá i indický Citroën New C3. Ten byl vyvinut právě v Indii a tamtéž se i vyrábí.

Stellantis chce prodloužit život autům se spalovacími motory. Bude repasovat díly

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám