Hlavní obsah

Chevrolet Corvette se představuje i jako kabriolet, jednu věc má vůbec prvně

Chevrolet přišel pro Corvette gen. C8 s převratem - přestěhoval motor za řidiče. Velkou novinku ale dostal i právě představený kabriolet - pevnou skládací střechu, poprvé v historii modelu. Otázka ale je, jestli má v tomto případě kabriolet vůbec smysl.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette C8 Convertible

Článek

Ptáte se, jak může kabriolet nemít smysl? Jednoduše - jediný rozdíl mezi klasickou Corvette C8 a verzí Convertible je, že zde se střešní panel skládá elektricky, zatímco u běžné verze ho musíte sundat či upevnit ručně a vylézt při tom z auta.

Rozdíl mezi množstvím otevřeného nebe nad hlavou je zanedbatelný a v Convertible je třeba se vzdát průhledné zadní kapoty motoru, neboť právě do těchto míst se skládá střecha. Mechanismus přidává vozu podle automobilky zhruba 36 kilogramů váhy.

Foto: Chevrolet, koláž Novinky.cz

Nahoře nově představený Chevrolet C8 Convertible, dole již dříve představená verze Stingray se sundaným střešním panelem. Rozdíly v množství otevřeného nebe nad hlavami posádky nejsou velké.

Skládání střechy, tvořené dle fotografií dvěma panely, má na starosti celkem šest elektromotorů. Složení či natažení trvá 16 sekund a je možné ho provádět až do rychlosti jízdy 48 km/h. To je asi největší rozdíl oproti Stingray - řidič má se střechou podstatně méně práce.

Nová Corvette už není, co bývala

AutoMoto

Pohonné ústrojí je stejné, motorem je tedy 6,2 V8 LT2, která produkuje 496 koní a posílá je na zadní kola přes osmistupňovou dvouspojkovou převodovku. Na přání můžete mít paket Z51, který vylepší brzdy, přitvrdí podvozek, přidá elektronicky ovládaný samosvorný diferenciál a z motoru vymáčkne dalších 7 koní.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette C8 Convertible

Corvette C8 Stingray stojí v USA od 59 995 dolarů (1,54 milionu korun) a elektricky skládací střecha přihodí k této částce dalších 7500 dolarů (193 tisíc korun). Dovoz do Česka očekáváme; cena zatím není na světě; počítejte však s přídavkem 10% cla a 21% DPH ze součtu ceny vozu a cla.

Reklama

Výběr článků

Načítám