Hlavní obsah

Test Hondy CR-Z aneb Jak vypadá hybridní sportování

Novinky, Martin Žemlička

Honda začala prodávat model CR-Z, auto poháněné elektromotorem a benzínovým agregátem. Jde opravdu o sportovní automobil, jak tvrdí japonský výrobce? To jsme zjišťovali v klasickém testu, který ke konci překazilo mohutné krupobití a poničilo střechu cé-er-zetka.

Foto: maž, Novinky

Honda CR-Z

Článek

Nejprve vzhled. Ten se podle nás povedl – CR-Z je nízké, široké (velký podíl na tom má i protáhlé přední sklo). Široké zadní blatníky i zakončení u C sloupku vypadají výtečně. Honda CR-Z sdílí podvozek (vepředu McPherson, vzadu tuhá náprava se zkrutnou tyčí) s Insightem, kromě zkráceného rozvoru je zde ale nemálo úprav.

Výtečná je manuální převodovka, která se k podobnému vozu jednoznačně hodí. Převodovka má šest rychlostních stupňů, krátké dráhy a celkově je přesná. Při práci s ní máte příjemný mechanický pocit. Mimochodem, je to vůbec poprvé, kdy je v hybridním vozidle manuální převodovka.

Řízení je strmější, přesné a vcelku citlivé – zkrátka neurazí ani náročnější řidiče, ale nečekejte od něj upovídanost jako v případě sportovních vozů. Výhled z auta je dobrý dopředu či do stran, při pohledu dozadu vadí zadní víko kufru, jež výhled dozadu podstatně znesnadňuje (stejné je to i u Insightu).

Foto: maž, Novinky

Honda CR-Z

Čtyřválec a elektromotor

Manuální šestistupňová převodovka je spojena s 1,5litrovým čtyřválcovým motorem. Patnáctistovka nabízí celkový výkon 91 kW (124 k) a točivý moment 174 Nm. Spalovacímu motoru navíc pomáhá elektromotor, jenž generuje až 78 Nm točivého momentu a 10 kW (14 k). Zrychlení 0-100 km/h proběhne za 9,9 vteřin, CR-Z jede nejvýše 200 km/h.

Foto: maž, Novinky

Honda CR-Z

Mezi sportovně laděnými auty je to spíš podprůměr. V Hodně CR-Z si jízdu na okresní silnici díky výtečnému podvozku, výborné převodovce a odpovídajícímu řízení opravdu užijete, ale nesmí vás překvapit, když vás na rovince předjede deset let stará Octavia s načipovaným motorem 1,9 TDI.

Výrobce udává kombinovanou spotřebu rovných pět litrů, ve skutečném provozu počítejte o dva litry více. Když pojedete ve sportovním režimu a nebudete se omezovat při sešlapování brzdového a plynového pedálu, pojedete mezi 8 – 9 l benzínu na 100 km.

Foto: maž, Novinky

Honda CR-Z

Je opravdu velký rozdíl mezi přepnutím auta do ekologického režimu (tlačítko Econ) nebo naopak sportovního – nejvíce patrné je to z výkonu motoru, reakce na plyn jsou mnohem rychlejší. Rovněž řízení je v režimu Sport strmější. Motor, respektive výfuk při sešlápnutí plynu zajímavě duní a vhodně tak dotváří atmosféru malého kupé.

Berte ho jako dvoumístné auto

Přestože jsou vzadu dvě sedačky, berte CR-Z jako dvoumístný automobil – vzadu je minimum prostoru ve všech směrech, i na převážení dětí na zadních sedačkách. Kufr svou velikostí také neohromí (233 l), u takto zaměřeného auta je to nicméně nepodstatný parametr.

Foto: maž, Novinky

Honda CR-Z

Co je ale nutné vyzdvihnout, je pozice za volantem. Ta se hledá nejenom velmi snadno, ale skvělé je, že sedíte nízko a tak to u sportovně laděných aut má být. Interiér působí dost futuristicky, připadáte si tak trochu jako ve vesmírném korábu. Modře podsvícený 3D displej rychloměru vypadá dobře a stejná je i jeho čitelnost, co ovšem dělají ve sportovním autě zelené stromečky, které získáváte za ekologickou jízdu, nevíme (zobrazují se naštěstí pouze v režimu Econ).

Foto: maž, Novinky

Honda CR-Z

Sečteno a podtrženo: až překvapivě dobré jízdní vlastnosti, zajímavý vzhled i ergonomie. Na druhou stranu, výkon motoru by měl být ve vyšších otáčkách údernější, výhled dozadu je špatný a zadní sedačky jsou nepoužitelné. Celkově povedené spojení hybridní technologie a emotivního kupé. Vyhněte se základní, nedostatečně vybavené verzi za 569 900 korun (co hodně zarazí: nemá v základu litá kola) a poohlédněte se po lépe vybavené verzi Sport nebo GT (599 000, respektive 629 000 korun).

Foto: maž, Novinky

Honda CR-Z

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:1497 ccm, čtyřválec, zážehový elektromotor
Max. výkon:91 kW (124 k) při 6100 ot./min.
Max. točivý moment:174 Nm od 1000 ot./min.
0 - 100 km/h:9,9 s
Nejvyšší rychlost:200 km/h
Průměrná spotřeba:5,0 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1245 kg
Poháněná náprava:přední
Cena základní verze:569 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Hondy Civic Type-R: ďáblův pomocník

Kolik je na světě automobilů, za které byste zaprodali i některého člena své rodiny? Čtyři, pět? A je mezi nimi i Honda Civic Type-R? Pokud ano, rozumíme vám....

Výběr článků

Načítám