Hlavní obsah

Na sraz dorazily stovky socialistických vozů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik stovek starých aut a motocyklů, které v minulém století vyráběly továrny socialistického bloku, již po sedmé dorazilo na sraz socialistických historických vozidel v autocampu v Hnačově na Klatovsku. Podle pořadatele Petra Jirsy zde bylo zhruba 500 vozidel.

Foto: Právo

Na sraz dorazilo zhruba 500 vozidel.

Článek

Sraz se letos konal po roční pauze způsobené koronavirem. „Jsem rád, že jsme se zas mohli sejít. Vůbec letos neřešíme, kolik lidí přijelo, ale spíš že vůbec přijeli. Někteří jsou na tom špatně finančně, někteří zdravotně a někteří nás už bohužel opustili,“ uvedl Jirsa.

Trabanty, dacie i tatry

Na sraz dorazila také například dvojice kamarádů Pavel Kraus se žigulíkem a Michal Fiala s moskvičem. „Auto jsme loni vyhrabali ve stodole a dali ho do kupy. Původně patřilo dědovi, který ho kupoval v roce 1964 a jezdil v něm dvacet let. Vydal se s ním třeba do Jugoslávie a cestou musel několikrát opravovat motor. Opravdu před ním smekám, uměl si vždycky poradit,“ uvedl Fiala.

„S nynějšími auty je to nesrovnatelný pocit, takhle se už zkrátka nesvezete. Musíte ale být obezřetní, hlavně pak při brždění, chce to dopravní situace hodně předvídat,“ shodla se dvojice.

Nadšenec má v garáži filmové hvězdy, jeho klasické vozy si zahrály i v zahraničních trhácích

AutoMoto

Největšími hvězdami byly v moři škodovek různých typů a stáří, trabantů, wartburgů, dacií, žigulíků, moskvičů a dalších rozhodně tatry. Zejména několik pečlivě vyleštěných typů 603 přitahovalo největší davy.

„Tohle je auto, které jsem chtěl už od mala, pro mě je to ztělesněná elegance,“ uvedl návštěvník Martin Franc, který si nablýskanou tatru fotil ze všech úhlů. „Nikdy jsem na něj ale neměl, tak si ho tady aspoň pořádně prohlídnu,“ dodal.

Dárek rumunskému diktátorovi se v aukci prodal za jmění. Íránci ho považují za poklad

AutoMoto

Pořadatelé v kempu dbali na dodržování všech platných preventivních opatření. Pozvali na sraz firmu, která přímo na místě prováděla zájemcům antigenní testy na koronavirus. Podle Jirsy vyšly všechny negativně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám