Hlavní obsah

Amerika stojí za Saúdskou Arábií navzdory vraždě novináře Chášukdžího, prohlásil Trump

Washington

Přátelství Spojených států amerických se Saúdskou Arábií bude pokračovat navzdory kauze vraždy novináře Džamála Chášukdžího, uvedl to v úterý prezident Donald Trump. Dodal, že USA zůstane „spolehlivým“ partnerem Rijádu, i kdyby se ukázalo, že za vraždou novináře stojí saúdskoarabský korunní princ.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump v prohlášení uvedl, že vražda kritika režimu v Saúdské Arábii je „nepřijatelným a ohavným zločinem“. Prezident zdůraznil, že král Salmán a korunní princ Muhammed bin Salmán vehementně odmítli jakoukoli účast či spojitost s vraždou. „Naše tajné služby informace ke kauze vraždy stále vyhodnocují,“ řekl Trump. Je možné, že korunní princ o této tragické události věděl. „Možná ano, možná ne!“ zdůraznil Trump.

Vzhledem k tomu, že nejsou známa všechna fakta tohoto případu, je důležité udržovat strategické vztahy s královstvím "ve velmi důležitém boji proti Íránu".

„Spojené státy hodlají zůstat pevným partnerem Saúdské Arábie, aby hájily zájmy své, Izraele a dalších partnerů v regionu," uvedl Trump s odkazem na společný boj proti terorismu.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Džamál Chášukdží

Trump také upozorňuje na to, že Saúdská Arábie je důležitým obchodním partnerem Spojených států. „Po mé loňské těžce vyjednané cestě do Saúdské Arábie království souhlasilo s tím, že v USA investuje 450 miliard dolarů. To je rekordní částka,“ uvedl. Zrušení těchto smluv je podle prezidenta v zájmu Ruska a Číny, nikoliv v zájmu Spojených států.

Prezident nicméně chápe, že někteří členové Kongresu USA chtějí ve věci Saúdské Arábie z politických či jiných důvodů postupovat jinak. „A mohou tak učinit. Zvážím návrhy, které mi budou předloženy, ale jen v případě, že budou ve shodě s absolutní ochranou a bezpečím Ameriky,“ dodal. V závěru prohlášení Trump připomněl, že jeho administrativa se řídí jednoduchou politikou označovanou jako Amerika na prvním místě (America First), proto klade důraz především na zájmy USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám