Hlavní obsah

Čtenáři Novinek: Nejlepší duety jsou Barcelona a Where the Wild Roses Grow

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 15 000 čtenářů Novinek zvolilo nejlepší duety v populární hudbě. S velkým náskokem zvítězila dvojice Freddie Mercury - Monserrat Caballé s písní Barcelona (38,6%), na druhém místě je Nick Cave s Kylie Minogue a písničkou Where the Wild Roses Grow (16%). Třetí místo obsadili Frank Sinatra a Nancy Sinatrová s prastarou nahrávkou Something Stupid (9%). Nadále můžete posílat nominace do anket o nejlepší hraný hudební film (hudebnifilm@seznam.cz) a nejlepší funky skladbu (novinkyfunky@seznam.cz).

Článek

Nesmrtelný Freddie Mercury vyhrává jednu anketu za druhou - má na kontě nejlepší duet, nejlepší popovou píseň (Show Must Go On) a nejlepší rockovou píseň (We Are the Champions).

Bombastická skladba Barcelona pochází z roku 1987. Vznikla z přátelství mezi zpěvačkou Monserrat Caballé a Freddiem Mercurym, který ji navštívil ve Španělsku a údajně celou noc improvizoval na klavír, dokud píseň nedodělali. Měla být oslavou olympijských her v Barceloně a Mercury ji měl zpívat naživo - to se však nikdy nestalo, protože předtím zemřel na AIDS. Barcelona bývá označována jako "zklasicizovaný pop" nebo "popová opera". Měla velký komerční úspěch a inspirovala spoustu dalších interpretů, kteří začali podobně míchat žánry.

Píseň Where the Wild Roses Grow složil Australan Nick Cave a vyšla jako singl (1995) a na albu Murder Ballads (1996). Netypicky temný duet s popovou zpěvačkou Kylie Minogue překvapil fanoušky i kritiky, kteří ho velmi ocenili. Písnička je inspirována lidovkou The Willow Garden.

Something Stupid napsal a nahrál C. Carson Parks, ale skutečně slavná je pouze verze zpěváka a herce Franka Sinatry a jeho dcery Nancy Sinatrové. Ikona a miláček Ameriky ji vydal v roce 1967. Měla obrovský úspěch (jednička v americké singlové hitparádě). V roce 2001 ji přezpívali Robbie Williams s Nicole Kidmanovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám