Hlavní obsah

Perón a Evita nemají v Argentině klid ani léta po smrti

– BUENOS AIRES
Právo, Alexandr Petrželka

Juan Domingo Perón byl prezidentem Argentiny celkem třikrát, třikrát byl i pohřben. Bouře provázející dosud poslední ukládání jeho ostatků - tentokrát do mauzolea v jeho bývalém venkovském statku - opět ukázaly, jak silné emoce tento kontroverzní politik dodnes v Argentincích vyvolává.

Článek

Perónovy životní zákruty jsou dramaticky spjaty především s jeho druhou a třetí manželkou. Poprvé se oženil s Aurelií Tizónovou, která záhy zemřela na rakovinu dělohy a odpočívá v hrobce v rodném Rosariu.

Táž zhoubná nemoc zabila i jeho druhou ženu, krásnou Evu Duartovou, známou jako Evita, již si vzal v roce 1945. Právě ona z radikálního plukovníka udělala tribuna lidu a rozhodujícím způsobem přispěla k výrazné sociální orientaci jeho prvního a druhého prezidentského období (1946-55). Evita ve 33 letech zemřela Perónovi v náručí v roce 1952. Její tělo však kdosi ukradl a bylo celých 16 let nezvěstné.

Ve španělském exilu, kam Peróna o tři roky později vyhnala vojenská junta, si roku 1960 vzal Maríi Estelu Martínezovou, přezdívanou Isabelita. Její kouzlo mu napomohlo v roce 1973 k triumfálnímu návratu do prezidentského křesla, kdy získal 60 procent hlasů. Když o rok později v 78 letech zemřel, Isabelita jako viceprezidentka nastoupila do funkce po něm, v roce 1976 i ji však svrhl další puč.

Ostatky jsou poničeny

Poprvé Peróna pohřbili v prezidentské rezidenci v Buenos Aires v červenci 1974. Isabelita vedle něj nechala uložit i ostatky národem zbožňované Evity, jejíž pohřešované tělo se mezitím zázračnou náhodou našlo: spočívalo v neoznačeném klášterním hrobě v italském Miláně: Perón si je v roce 1971 odtud nechal převézt k sobě do Španělska, po návratu k moci už ale nestačil zorganizovat i převoz do vlasti. To udělala tedy až Isabelita, která tak manžele uložila vedle sebe.

Vojenská junta, obávající se silného odkazu Peróna a jeho ženy, ale po dvou letech jejich ostatky přesunula do samostatných rodinných hrobek - Peróna do Chacarity a Evitu do čtvrti Recoleta na opačném konci velkoměsta. Ani v Chacaritě však Perón neměl klid - dosud neznámý pachatel se v roce 1987 do hrobky vloupal a ukradl prezidentovi ruce.

I Evitiny ostatky jsou poškozené - vinou opakovaných přesunů hyzdí její kdysi krásnou tvář ulomený nos.

Podvodnice, nebo jediný potomek?

V minulých dnech Peróna exhumovali potřetí. Argumentem nebylo jen rozhodnutí přemístit ostatky do důstojnějšího památníku v San Vicente, 40 km od Buenos Aires, kde vyrostlo moderní mramorové mauzoleum za více než milión dolarů. (Je v něm místo i pro Evitu, její rodina ale odmítá dát souhlas k přesunu.)

Perónova exhumace byla nutná i kvůli žádosti jisté Marty Holgadové o test otcovství. Nyní 72letá paní tvrdí, že je Perónova dcera. Kdyby to testy DNA podpořily, byla by to bomba. Všechna tři Perónova manželství byla totiž bezdětná a na jeho náhrobku jsou vytesána jeho slova: "Mým jediným potomkem je lid."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám