Hlavní obsah

Humanitární pracovníky zmasakrovali srílanští vojáci

COLOMBO

Sedmnáct humanitárních pracovníků francouzské charitativní organizace Action Against Hunger zabili začátkem července srílanští vojáci. Armádu z toho ve středu obvinili pozorovatelé, kteří v oblasti dohlíželi na příměří.

Článek

Ve své zprávě pozorovatelé uvedli, že v okolí vesnice Muttur v té době nepůsobila žádná jiná ozbrojená skupina kromě armádních jednotek. Mluvčí vlády Keghelia Rambukwella na obvinění reagoval vztekle s tím, že zpráva je "patetická a nevyvážená". "Popíráme to, jedná se o tvrzení šéfa (pozorovatelské mise), které nemá žádný podklad. Nemají právo pronášet takováto tvrzení, protože nejsou odborníky na pitvu."

Pozorovatelé se odvolávají na rozhovory se svědky a místními představiteli, kteří uvedli, že "v oblasti nemohla být žádná jiná ozbrojená skupina kromě bezpečnostních sil". V zemi se několik dní před smrtí humanitárních pracovníků střetli srílanští vojáci s tamilskými separatisty z LTTE, ti tam však v inkriminovaném víkendu nepůsobili.

Pozorovatelé také sdělili, že vláda jim nemá bránit v dalším šetření případu, který měl velký mezinárodní ohlas. Sedmnáct humanitárních pracovníků bylo nalezeno mrtvých o druhém červencovém víkendu. [celá zpráva] S výjimkou jediného se jednalo o Tamily, kteří pomáhali lidem postiženým v prosinci 2004 vlnami tsunami. Organizace se kvůli masakru stáhla ze Srí Lanky.

Příměří mezi vládou a separatisty z roku 2002 se koncem loňského roku nepodařilo obnovit a od prosince střety mezi tamilskými separatisty a vládními vojsky sílí. Vojsko se nyní snaží dobýt Sampur, ofenzívu zahájilo v neděli.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám