Hlavní obsah

Test Nissanu Micra 160 SR: Beruška Cup

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nissan má ve svém výrobním programu Nissan Micra, což je malinký automobil s "beruškovitým" vzhledem. Jenže když se koukneme do ceníků, na konci je motor, který nese označení 160 SR. Tahle beruška dokáže na silnici "uletět" mnoha vozům.

Článek

Nissan Micra jsme v testu představili již jednou. [celá zpráva] Zkoušené provedení 160 SR tak vezmeme zběžně po stránce vzhledu a funkčnosti a zaměříme se na motor a jízdní vlastnosti.

Černý šerif

Příplatkový černý metalický lak (+10 000 Kč) a zatmavená světla vozu sakra sluší. Tohle je domácí "drahoušek", kterému není radno se posmívat. Ty tam jsou pastelové barvy ze série a veselé tvary líbící se dámám - černý lak obliny slije v tmavou briketu, která neudělá ostudu ani pořádnému chlapovi. SR poznáte také podle toho, že nad zadním oknem trčí elegantní spoiler a podle větších litých kol.

Uvnitř nás potěšila kompletní výbava - od klimatizace, bezklíčového systému (je to opravdové machrování, když u tak malého vozu jen berete za kliku a nenamáháte se s vyndáváním klíčku z kapsy), ESP až po audiosoupravu, která však podle nás má poněkud horší zvuk i příjem rádia. Navíc je zadní lavice sklopná a posouvatelná, takže i využitelnost automobilu není vůbec špatná (základní objem zav. prostoru 251 l, při posunutí sedadel 371 l).

Jednoduchá cesta, dobrý výsledek

Motor pod přední kapotou je standardní šestnáctistovka z produkce Nissanu. Její výkon 81 kW není žádná extra věc, ale to jen pokud je ve větších vozech, jako je třeba Almera.

Jenže tohle je "mrňous", který má pod přední kapotou tak málo místa, že dalo docela dost práce, než bylo možné tenhle čtyřválec dovnitř strčit. Jen lehce přes tunu a miniaturní rozměry dávají možnost udělat ze standardního agregátu atletické srdce. Točivý moment 153 N.m při 4400 ot./min je sice dostatečný, ale neudělá s vozem zázraky. Zrychlení není extra divoké, ale vůz spíš zrychluje plynule k nevídaným rychlostem.

Tvrďák

Podvozek musel být k těžkému a výkonnému motoru pořádně upraven. Tvrdší jsou jak tlumiče a pružiny, tak i zkrutné stabilizátory. To se samozřejmě projeví na jízdních vlastnostech. Zatáčky lze projíždět hodně rychle, ve volantu cítíte větší odezvy než u gumového městského vozítka, ale vše má své meze. V zatáčkách se často stane, že se vnitřní přední kolo odlehčí. Stačí pak malý výmol a vozítko si poskočí jak luční kobylka.

Nevýhodou je také větší citlivost na boční vítr, který je nepříjemný na dálnicích. Jenže právě rychlostní komunikace vyloudí úsměv na tváři řidiče Micry 160 SR. Majitelé vozů Hyundai, Mazda, Peugeot a jiných se hodně diví, když je předjede malý černý "brouk" a stále zrychluje.

Takhle jsme si pěkně zazávodili s Citroënem Xsara a vítězný adrenalin byl vstříknut do žil poté, co majitel francouzského "loudala" s nevěřícným zakroucením ramen raději přibrzdil a odjel si odpočinout na pumpu.

Beruška Golden League

Nissan Micra 160 SR je automobil, který sice může být použit do městského provozu a na nákupy, ale nemusí se bát ani rychlejších pasáží. Tvrdší podvozek sice automobil podrží a dodá vlastnosti závodního vozu, ale odlehčení kol sníží možnosti využití výkonu motoru v zatáčkách.  

Na dálnici však trumfne jakýkoliv vůz se stejným objemem válců (možná i větším). Podle našeho názoru však vůz potřebuje ještě trochu ostřejší brzdy a několik aerodynamických úprav, které ve vysokých rychlostech sníží obtěžující hluk.

Základní cena modelu Nissan Micra je 264 900 Kč. V nejvýkonnější variantě pak 425 900 Kč a náš testovaný vůz ještě dostal příplatkovou výbavu za 40 000 Kč. To je už opravdu dost za tak malý vůz. Někomu však může vyhovovat, že na silnici překvapí nejednoho "nafoukance" a ve městě na semaforech za sebou nechá úplně každého.

Technické údaje
Nissan Micra 160 SR
Motor
Zdvihový objem1598 ccm
Max. výkon81 kW při 6000 ot./min
Max. točivý moment153 N.m při 4400 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město8,7
Mimo město5,4
Kombinace6,6
Výkony
Max. rychlost183 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod9,8 s
Převodovka
pětistupňová manuální
Rozměry a objemy
Délka3719 mm
Šířka1660 mm
Výška1540 mm
Rozvor2430 mm
Objem zavazadelníku251 l
Provozní hmotnost1099 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky4/5 **
Ochrana dětí-
Ochrana chodců2/4**
Ceny
Základní cena vozu264 900 Kč
Základní cena 160 SR425 900 Kč
Cena testovaného vozu465 900 Kč

** Nárazový test proběhl v roce 2003, tedy ještě ve starém hodnotícím systému

Reklama

Související témata:

Související články

Test Fiatu Grande Punto 1.2: Dospělák

Fiat s uvedením modelu Grande Punto rychle vyplul z červených čísel a prodejní úspěchy tohoto již téměř dospělého vozu všechny představitele těší. Proto...

Test Toyoty Yaris 1.0: Roste jako z vody

Toyota Yaris byla ve své minulé generaci téměř uvnitř větší než zvenku. Oceňována byla právě pro neuvěřitelně využitý obestavěný prostor, ale také pro skvělé...

Jaguar XK: První kilometry s divokou šelmou

Na světě je málo vozů, které mají takovou image jako Jaguar. Ať jedete v jakémkoli automobilu této značky, jste středem pozornosti. My si to vyzkoušeli. Mohli...

Výběr článků

Načítám