Hlavní obsah

Caterham jako úsporný vůz

Novinky,

Britská automobilka Caterham, výrobce několika verzí pokračovatelů slavného Lotusu Super Seven, drží několik rychlostních rekordů. Ale slyšel někdo z vás, že by zvládal i rekordy ve spotřebě?

Článek

A přece je to pravda - Caterham má i v tomto odvětví několik zajímavých úspěchů. Již několik let se s automobilem této značky můžeme setkat na Shell Eco Maratonu. [celá zpráva] Zde se po oválu prohání speciálně upravený Caterham s objemem motoru 1,6 l.

Caterham Seven Roadsport 1.6 K Series dostal novou lehčí karoserii, přišel o všechny nedůležité součásti, skořepina sedadla postrádá jakékoli čalounění, na bocích jsou aerodynamické přídavné moduly, zadní kola jsou kapotovaná... Axon Automobiles, který na karoserii spolupracoval, v tomto ohledu využil všechny svoje znalosti, které za dvacet let práce s ultralehkými díly.

Na motoru jsou zase podepsáni inženýři z Energy-Efficient Motorsport. Ti se postarali o úpravy šestnáctistovky, která v závodu vykázala spotřebu 2,16 l na 100 km. Úkolem pro určení spotřeby pak bylo kroužit alespoň čtyřicet minut po okruhu minimální rychlostí 24 km/h.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám