Hlavní obsah

Druhého teroristu světa Zarkávího zabil nálet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácký premiér Núrí Málikí oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci, že nejhledanější terorista v Iráku Abú Musá Zarkáví (39) je mrtev. Totožnost Zarkávího potvrdily otisky prstů. Zarkáví velel teroristické organizaci al-Kajdá v Iráku. Na jeho hlavu byla vypsána odměna 25 miliónů dolarů.

Článek

Premiér Málikí už ráno avizoval významné prohlášení. Novinářům řekl v 9:30 SELČ: "Dnes byl zabit Abú Musá Zarkáví." Při náletu bylo s ním zabito dalších sedm lidí. Malikí dodal, že akce byla výsledkem spolupráce mnoha lidí, kteří poskytli informace, takže Irácké bezpečnostní síly a koaliční vojska mohla podniknout akci, při níž Zarkáví zahynul. Premiér uvedl, že Zarkávího smrt je vzkazem všem vzbouřencům, aby upustili od dalších útoků, než bude pozdě.

Nejvyšší velitel amerických jednotek v Iráku generál George Casey uvedl, že Zarkáví, který se narodil v Jordánsku, a jeho klíčový pobočník šejch Abd Rahman byli v osamoceném domě  u Bákuby, na který byl podniknut ve středu v 18:15 nálet. Při útoku zemřelo celkem pět lidí včetně dvou žen. "Na místě byla první irácká policie," uvedl Casey  dodal, že tělo bylo identifikováno podle otisků prstů, obličeje a jizev.

"Zřejmě byl nejdřív zraněn... Američané ho našli, předali Iráčanům a on později podlehl svým zraněním," sdělila americká televizní stanice ABC.

Terorista se dopustil několika chyb

K odhalení místa jeho pobytu přispěly zpravodajské informace i výslechy jeho spolupracovníků. Velký podíl na jeho dopadení měla i jordánská tajná služba, která identifikovala dům, kde se ukrýval.

Odborníci upozorňují na chyby, jichž se Zarkáví dopustil. Především zmiňují jeho zapojení do loňského atentátu na tři hotely v Ammánu, při nichž zahynulo přes padesát lidí. Jedna z útočnic byla zadržena a vyslýchána. [celá zpráva] K jeho odhalení přispělo i video, které nedávno zveřejnil. Nahrávka se dostala Američanům do ruky a napomohla k odhalení místa jeho pobytu.

Zarkáví dlouho unikal

Zarkávího organizace Tavhíd a džihád přezvaná později na al-Kajdá v Itráku se přihlásila k řadě krvavých atentátů proti iráckým a americkým cílům a také unesla několik cizinců, které později popravila. Byl mezi nimi první zabitý unesený Američan Nicholas Berg [celá zpráva], po němž následovalo v létě 2004 několik dalších. [celá zpráva] Již předtím se Američané několikrát pokoušeli bombardovat domy, v nichž se údajně terorista Zarkáví skrýval.

Smrt Zarkávího, který v 80 letech bojoval proti Sovětům v Afghánistánu, byla oznámena už několikrát, zpráva však byla vždy později popřena. Zarkáví několikrát unikl z pasti nastražené Američany, povedlo se mu to např. v únoru 2005, kdy jeho auto sledoval bezpilotní letoun Predator, a také v dubnu, kdy byl ošetřován v nemocnici. [celá zpráva]

Loni v prosinci Iráčané přiznali, že Zarkávího v roce 2004 dokonce zadrželi, ale propustili ho, protože nevěděli, o koho se jedná. Koaliční síly počátkem letošního jara ale uvedly, že už jsou mu v patách. [celá zpráva] Zarkáví v té době údajně připravoval akce v Bagdádu,

V Jordánsku byl Zarkáví za atentáty odsouzen dvakrát k smrti [celá zpráva] a Alžír na něj vydal mezinárodní zatykač kvůli vraždám diplomatů. [celá zpráva]

Podle odborníků jde o velkou ránu vzbouřencům v Iráku, varují ale před možnou odvetou jeho příznivců, kteří mohou podniknout vlnu atentátů.

Rumsfeld: Nikdo neměl na rukou tolik krve

Podle amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda je zabití vůdce teroristické sítě al-Kajdá v Iráku Abú Músy Zarkávího je významným vítězstvím v boji proti terorismu ve světě.

Význam zabití tohoto teroristického šéfa je ale dán tím, že "v posledních letech žádná jednotlivá osoba na světě nemá na svých rukách tolik krve nevinných mužů, žen a dětí jako Zarkáví, který ztělesňuje temnotu a sadistické středověké vize budoucnosti," řekl Rumsfeld.

Ocenil zejména skutečnost, že zpráva o teroristově smrti přišla právě v den, kdy bylo dokončeno sestavování nové irácké vlády jmenováním ministrů vnitra a obrany. To samo o sobě představuje "významný krok" pro vývoj Iráku a zabití Zarkávího jej podtrhuje, řekl. 

Anketa

Podaří se Američanům po Zarkávím zneškodnit i Usámu bin Ládina?
ano
65,5 %
ne
34,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5984 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám