Hlavní obsah

Zákrok na CzechTeku: čtveřici policistů mine trest

Právo, pab
PLZEŇ

Čtyři chebští policisté, kteří tvrdě zakročili proti jednomu z účastníků červencové technoparty CzechTek 2005 v Mlýnci na Tachovsku, už nemusí mít strach z trestního postihu. Plzeňská státní zástupkyně Antonie Zelená se ztotožnila se závěry Inspekce ministra vnitra, která případ prošetřovaný pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele odložila s tím, že zákrok byl proveden v souladu se zákonem.

Článek

Tím je případ definitivně uzavřen. "Žalobkyně zamítla moji stížnost, kterou jsem napadla rozhodnutí inspekce. Proti tomu už není řádný opravný prostředek," řekla v pátek Právu zmocněnkyně poškozeného Michaela Pavlíková.

Zákrok v souladu s právem

Vlnu emocí vzbudily zveřejněné záběry, kde je vidět, jak dnes již bývalí příslušníci pořádkové jednotky kopou a tlučou tomfou do jednadvacetiletého Jana Pastrneka. "Státní zástupkyně hodnotí zákrok jako přiměřený a v souladu s právem, protože podle ní se mladík zdržoval neoprávněně na cizích pozemcích a neuposlechl výzvy k opuštění prostoru," uvedla Pavlíková. Ta mimo jiné namítala, že neexistuje žádný důkaz, že by se Pastrnek dopouštěl jakéhokoliv protiprávního jednání.

"Žalobkyně argumentuje tím, že stačí výpovědi svědků, v tomto případě policistů," pokračovala Pavlíková. Podle policejní verze mladík na stojící kordon těžkooděnců útočil opakovaně skleněnými lahvemi a tím se měl dopouštět trestného činu útoku na veřejného činitele. Protože při zadržení kladl aktivní odpor, přistoupili policisté k donucovacím prostředkům, aby ho zpacifikovali.

Záběr z úhlu zkresluje situaci

Státní zástupkyně Zelená podle Pavlíkové také zpochybňuje i objektivitu videozáznamu, na kterém je zákrok zachycen a který zveřejnila televize. "Záznam podle ní prý není moc kvalitní, je natočen pouze z jednoho úhlu a tím pádem údajně zkresluje celou situaci. Kromě toho žalobkyně poukazuje na to, že zákrok nebyl brutální, protože jinak by měl poškozený mladík například poraněnou hlavu," dodala Pavlíková.

Lékaři při ošetření zjistili na těle Pastrneka dva tyčovité hematomy v dolní části zad po úderu cylindrickým předmětem a drobné pohmožděniny na přední části levého kolenního kloubu. "Podle mého nebyly naplněny podmínky pro zákrok a zejména použité donucovací prostředky hodnotím jako neadekvátní konkrétní situaci," uzavřela Pavlíková s tím, že se ještě pokusí napsat na Vrchní státní zastupitelství v Praze, zda by závěr plzeňské žalobkyně ještě nezvrátilo. Ta se ke svému rozhodnutí na dotaz Práva zatím nevyjádřila.

Na nepřiměřenost policejního zákroku poukázal i ombudsman Otakar Motejl ve své závěrečné správě o šetření CzechTeku 2005.

Reklama

Související články

Technaři budou Motejlovu zprávu připomínkovat

Zástupce účastníků Technoparty CzechTek 2005 David Čermák v reakci na zveřejněnou zprávu Otakara Motejla Právu řekl, že ji budou připomínkovat. To se podle...

CzechTek: Brutální policisté stíháni nebudou

Čtveřice chebských policistů, kteří brutálně zbili jednoho z účastníků červencové technoparty CzechTek 2005 v Mlýnci na Tachovsku, nebude trestně stíhána....

Výběr článků

Načítám