Hlavní obsah

Jaruzelského obvinili za vyhlášení výjimečného stavu v Polsku

ČTK, Novinky, gazeta.pl
VARŠAVA

Někdejší polský prezident Wojciech Jaruzelski byl v Polsku obviněn za vyhlášení výjimečného stavu v zemi v prosinci 1981. Zástupci Institutu národní paměti generála Jaruzelského obvinili z komunistického převratu. Hrozí mu až osm let odnětí svobody.

Článek

Obviněn je Jaruzelski za vyhlášení výjimečného stavu v noci z 12. na 13. prosince 1981, kdy stanul v čele Vojenské rady národní záchrany (WRON) , kterou tvořili vyšší důstojníci. Už ve čtvrtek státní zástupci kvůli vyhlášení výjimečného stavu obvinili někdejšího ministra obrany Floriana Siwického. Prokurátorka nevyloučila, že budou obviněni další členové WRON.

Cílem generála bylo paralyzovat sílící opoziční odborový svaz Solidarita. Během roku a půl výjimečného stavu byly uvězněny tisíce členů Solidarity a odpor proti vyhlášení stanného práva stál život 11 lidí. Při následných "prověrkách" byly vyhozeny z práce tisíce lidí včetně 800 novinářů. Proti opozici bylo nasazeno 70 000 vojáků, 30 000 příslušníků státní bezpečnosti, 1750 tanků a 1400 obrněných transportérů. Do všech nejdůležitějších státních institucí a podniků byli nasazeni místo ředitelů vojenští komisaři.

Bál se zásahu SSSR

Jaruzelski je viněn, že výjimečný stav vedl k internování řady lidí a omezování osobní svobody i k porušení listovního tajemství či práv pracujících , kteří se sdružili v odborové organizaci Solidarita. .

Jaruzelski později na svou obhajobu opakovaně prohlašoval, že jeho rozhodnutí bylo "menším zlem", jež údajně zabránilo sovětské intervenci v Polsku. Podle historiků ale takový zásah nehrozil.

"Zřejmě jde o to, mě úplně zadupat do země," komentoval Jaruzelski v dnešním vydání deníku Trybuna připravované obvinění Jaruzelski. Dvaaosmdesátiletý válečný veterán Jaruzelski nyní žije v ústranní ve svém varšavském domě.

Institut národní paměti, což je obdoba českého Úřadu pro vyšetřování a dokumentaci zločinů komunismu, vyšetřuje vyhlášení výjimečného stavu od roku 2004. K obvinění generála Jaruzelského se ale odhodlal až poté, co předchozí levicové vlády a také prezidenta vystřídali zástupci "tvrdého vypořádání se s minulostí". V loňských parlamentních a prezidentských volbách totiž zvítězila strana Právo a spravedlnost (PiS) bratrů Jaroslawa a Lecha Kaczyńských. Oba jsou antikomunisté spojení se Solidaritou.

Reklama

Výběr článků

Načítám