Hlavní obsah

Pozor na valentýnky zasažené počítačovým virem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost CA v úterý informovala o rozsáhlé e-mailové spamové kampani, která se tváří jako elektronická valentinka a pokouší se nalákat uživatele na závadný server. Celá valentinská švanda však končí zavirování počítače uživatele, který si ono zamilované přání chtěl na svém stroji spustit.

Článek

Jestliže uživatel kline na odkaz pro přijetí "valentinky", je přesměrován na server, který zobrazí zprávu o nutnosti stažení aplikace flashplayer. Tato aplikace s názvem flashplayer.cab je ve skutečnosti balíčkem obsahujícím trojského koně Win32/Hanlo.I. 

Soubor flashplayer.cab obsahuje soubor install.exe (CA Antivirus jej zná jako virus Win32/MicroJoiner.I). Ten po spuštění vytvoří a spustí trojského koně Win32/Hanlo.I, který poté vytvoří ovladač, který přítomnost trojana na infikovaném počítači skryje.

S cílem dále maskovat instalaci otevírá trojský kůň i webovou stránku, která vypadá jako elektronická valentinka. Jde o falešnou stránku simulující skutečný serveru s "původními valentinkami" na webové stránce http://www.original-cards.com/.

"Jde o příklad klasického společensko-inženýrského útoku podobného útoku viru "I Love You" (VBS.Loveletter)," domnívá se CA. "Útočníci v současnosti předpokládají, že uživatelé zapomněli na svou ostražitost," dodali zástupci CA s tím, že si zatím nejsou jisti, jak bude jejich nová taktika úspěšná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám