Hlavní obsah

Kraus odchází z čela rozpočtového výboru a poslaneckého klubu ČSSD

Právo, Novinky, Alexandr Mitrofanov, Petr Janiš
PRAHA

Poslanec Michal Kraus se rozhodl ve čtvrtek rezignovat na své vrcholné politické funkce, a to do vyšetření jeho podílu na kauze vývozu kakaových bobů z Ghany, jak plánoval dnes odsouzený podnikatel František Rigo. Kraus zůstává poslancem a volebním lídrem ČSSD na Liberecku. Jakoukoli vinu odmítl. Politické grémium ČSSD ho podpořilo.

Článek

Poslance ČSSD by měl prozatím vést první místopředseda jejich klubu Michal Hašek. Funkce šéfa rozpočtového výboru podle politických dohod patří ČSSD. Po Krausovi je nejvýše postaveným sociálnědemokratickým členem výboru jeho místopředseda Jiří Václavek. Ve výboru je dalších šest poslanců ČSSD.

Politické grémium ČSSD ve čtvrtek ostře odmítlo názor, že se poslanec Michal Kraus dopustil na své cestě do Ghany v roce 2001 činů, které by měly vést k jeho odchodu z politiky.

"Současně jednoznačně tvrdím, že jsem kromě určité míry důvěřivosti neudělal nic špatného ani protiprávního. Mrzí mne, že jsem se stal obětí podvodníka. Z celé věci jsem neměl žádný prospěch," uvedl po mimořádném jednání politického grémia sociální demokracie Kraus.

Na tiskové konferenci vystoupil uvolněný a usměvavý. Řekl, že celou kauzu považuje "za součást nechutného politického boje, v němž karty rozdávají bohužel zloději a podvodníci".

Sobotka odmítl kauzu jako vykonstruovanou

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka přečetl prohlášení, ve kterém ČSSD "kategoricky odmítá akceptovat likvidační metody, kterými některá média postavila a vykonstruovala tuto kauzu na základě tvrzení člověka, který je ve výkonu trestu". ČSSD podle něj věří v rychlé a nezávislé vyšetření kauzy. Grémium ČSSD nemá žádné důvody - i na základě vyžádaných právních stanovisek - se domnívat, že se Kraus dopustil protiprávního jednání.

Rovněž podle vedení strany je alarmující, že určitá média využívají svědectví trestně stíhaných, uprchlých a odsouzených osob, když zároveň pomíjejí mnohem vážnější kauzy členů jiných politických stran.

"Například to, že se trestně stíhaný poslanec Doležal vzdal poslaneckého mandátu proto, aby mohl jako člen dozorčí rady ČKA pobírat mnohem větší odměnu než byl jeho poslanecký plat, nebo výlet poslance Ivana Langera na Kilimandžáro v doprovodu člověka zapleteného do obchodu s lehkými topnými oleji a později odsouzeného za přípravu vraždy, nebo případ senátora Alexandra Nováka, který je podezřelý z přijetí úplatku," citoval prohlášení Sobotka.

Vedení ČSSD nezapomnělo zdůraznit, že média dodnes nedonutila šéfa poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého, aby vysvětlil, od koho si půjčil milióny na své bydlení.

Lidový dům přesto hodlá usilovat o slušně a věcně vedenou kampaň.

Ivan Langer v České televizi nařčení popřel. Prohlásil, že na Kilimandžáru byl jako turista, cestu si sám platil a zmíněnou osobu do té doby nikdy neviděl.

Kraus naletěl Rigovi

Předseda poslanců ČSSD a lídr volební kandidáty v Libereckém kraji Michal Kraus už dříve uvedl, že při obchodních jednáních v Ghaně nic špatného neudělal. Kraus řekl, že se jediné chyby dopustil, když "naletěl podvodníkovi", za kterého označil podnikatele Františka Riga. Účastnil se s ním jednání o investicí ve výši 15 miliónů dolarů do továrny na zpracování kakaových bobů. Z obchodu nakonec sešlo.

Kraus Rigovi nabídl spořitelní účet své matky k převodu 50 000 dolarů. Kraus řekl, že Rigo se na něj obrátil se záležitostí, protože v průběhu několika hodin měl prý zaplatit kauci vyplývající ze smlouvy, kterou v Ghaně podepsal.

Reklama

Související články

Kraus kvůli cestě do Ghany neodstoupí

Předseda poslanců ČSSD a lídr volební kandidáty v Libereckém kraji Michal Kraus tvrdí, že při obchodních jednáních v Ghaně nic špatného neudělal a nevidí proto...

ODS: Kraus je trapný a měl by odstoupit

Občanská demokratická strana ve středu vyzvala předsedu poslanců ČSSD Michala Krause, že by měl kvůli své cestě do Ghany a údajným investičním aktivitám...

Výběr článků

Načítám