Hlavní obsah

Na rubu slovenských euromincí bude Kriváň a Bratislavský hrad

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Rub slovenských euromincí bude zdobit dvojitý kříž na trojvrší, Bratislavský hrad a tatranský vrch Kriváň. Guvernér Národní banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko v úterý na tiskové konferenci oznámil, že na mincích v hodnotě jedno a dvě eura bude dvojitý kříž a na drobnějších mincích eurocentů budou střídavě další dva zmíněné symboly.

Článek

Bratislavský hrad bude na 50, 20 a 10 eurocentech a Kriváň na 5, 2 a 1 eurocentech. Slovensko plánuje zavedení eura od roku 2009 a ražba slovenských euromincí by měla být zahájena v roce 2008.

"Celkově bude nutné vyrobit 400 miliónů kusů slovenských euromincí. Pokud mincovna v Kremnici splní všechny podmínky, slovenské euromince se budou razit na Slovensku," dodal Šramko.  

Jak Právu potvrdil vedoucí marketingu Kremnické mincovny Jaroslav Setnický, mincovna je na splnění této objednávky připravena. "Naše mincovna už jednou takovou situaci zažila. Kremnické dukáty se ve 14. století staly evropskou tvrdou valutou na několik století," uvedl.

Bankovní rada NBS rozhodovala o podobě euromincí na základě 658 různých návrhů. O deseti nejlepších hlasovali občané v anketě. Nejvíce hlasů dostal slovenský státní znak - dvojitý kříž na trojvrší. Na dalších místech skončil Kriváň a Bratislavský hrad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám