Hlavní obsah

Zabit strůjce bomb na Bali

BATU

Indonéská policie ve čtvrtek potvrdila, že na Jávě zlikvidovala atentátníka Azahariho Husína, který sestrojil bomby použité při atentátech na Bali v roce 2002. Tehdy zabily 202 lidi včetně 88 australských turistů. Azharího totožnost potvrdily otisky prstů.

Článek

"Všech deset odebraných otisků prstů zcela odpovídá otiskům, které nám zaslala malajské policie," uvedl mluvčí indonéské policie Aryanto Budiharjo.

Azahari spolu s dalším člověkem zahynul ve střetu s policií, která se obklíčila jeho dům v Batu na východu Jávy. Oba se tvrdě bránili, na policii stříleli a házeli granáty.

Původně se uvádělo, že se Azahari vyhodil do vzduchu, ale šéf indonéské policie generál Sutanto uvedl, že Azahari byl zastřelen. Zabil se dříve, než mohl odpálit nálož na těle. Do povětří se vyhodil další z mužů známý jako Aman. Jeho tělo bylo podle policistů roztrháno na kusy. Proto se policie původně domnívala, že mrtví byli tři.

Dům byl plný náloží. "V domě jsme našli na 30 náloží s rozbuškami, které mohly být použité při pumových atentátech," sdělil Sutanto a dodal, že byly nalezeny i dva batohy, ve kterých jsou zřejmě další nálože.

Azahari, který se narodil v Malajsku, vystudoval techniku. Nebyl jen odborníkem na trhaviny, ale zřejmě také řadu atentátů připravil. Spolu se svým rodákem Noordinem Mohammadem Topem patřil ke klíčovým členům teroristické organizace Jemaah Islamiah. Oba jsou hledáni i v souvislosti s předloňským atetántem na hotel Marriott v Jakartě [celá zpráva] a na australské velvyslanectví v témže městě. [celá zpráva]  Tento fanatik, který přiznal, že je ochoten pro věc zemřít, údajně stál i za letošními atentáty na Bali. [celá zpráva

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám