Hlavní obsah

Jak uprchli dva vrahové z plzeňské věznice

Právo, pab

Dva vrahové Roman Čabrada a Rostislav Roztočil uprchli z plzeňské věznice Bory v úterý dopoledne. Podle policie si uprchlí vězni potají vyrobili v objektu věznice na pracovišti "Knihárna" bednu ze dřeva a papíru o výšce půldruhého metru, délce 1,2 a hloubce 0,8 metru používající se jako obal na papírové zboží expedované z objektu.

Článek

Bednu uzpůsobili k dlouhodobějšímu pobytu pro dvě osoby. Za pomoci dalších spoluvězňů se do zhotovené bedny nechali zavřít, obalit igelitovým přebalem a zapáskovat ocelovými pásky. Poté byla bedna i se dvěma vězni spolu s dalšími šesti stejně vypadajícími bednami na paletách vyexpedována z věznice na korbě kamiónu, který náklad složil jen 300 metrů od věznice do meziskladu společnosti Europap s.r.o.

Pak se pomocí nůžek na plech vystříhali z přepravní bedny ven a volně z otevřeného objektu meziskladu utekli. "Bedny zůstaly venku, protože odpoledne jsme je měli naložit na jiný náklaďák, který je měl odvést do Německa. Na první pohled na nich nebylo nic podezřelého. Šel jsem na oběd a když jsem se asi po půlhodině vrátil, všiml jsem si, že na jedné z beden jsou ocelové pásy dole. Nevěnoval jsme tomu až tak velkou pozornost, protože bylo celkem běžné, že pásy někdy prasknou. Bednu jsem tedy znovu zapáskoval," vzpomínal na úterní poledne skladník, který palety z věznice přebíral.

Pak přišel první telefon z věznice. "Ptali se mě, jestli jsou přepravní bedny neporušené. Řekl jsem, že je všechno v pořádku. Pak zase volali, abych se konkrétně podíval na bednu s určitým číslem. Byla to ta, kterou jsem přepáskovával. Tak jsme ji znovu odpáskoval a zvedl víko," vybavoval si skladník.

To, co viděl, mu vyrazilo dech. "Uvnitř místo zboží našel duté jádro v dřevotřískovém obalu. Na dně ležely nůžky na plech, lampa, ventilátor a dvě závaží. "Až pak mě řekli, že v tom utekli vězni," pokračoval skladník. Přiznává, že všechno bylo dokonale maskové tak, že si nevšiml sebemenšího rozdílu.

"Ten kdo paletu páskoval, musel vědět, kdo je uvnitř. Páska totiž vedla v mezerách mezi trámky na dně palety, aby se dala pohodlně přestřihnout," dodal. Co všechno se mohlo stát mu došlo až večer u televize, když sledoval zprávy o útěku dvou vrahů, které policie označila za vysoce nebezpečné. "Ještě že se nevystřihávali ven, když bych byl někde poblíž. Potkat bych se s takovými lidmi, kterým je v tom okamžiku úplně jedno, co udělají, nechtěl," dodal skladník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám