Hlavní obsah

Ruské jednotky zabily v Nalčiku poslední ozbrojence

NALČIK

Speciální operace proti ozbrojencům, kteří ve čtvrtek zaútočili na několika místech v jihoruském kabardinsko-balkarském Nalčiku, v pátek skončila. Informovala o tom agentura ITAR-TASS, podle níž příslušníci bezpečnostních složek zlikvidovali poslední dvě ohniska odporu a osvobodili rukojmí, držené v budově policejního komisařství a v obchodě se suvenýry v centru města.

Článek

Náměstek ruského generálního prokurátora Vladimir Kolesnikov sdělil, že ruské pořádkové síly zabily osm teroristů, kteří se zabarikádovali na policejní stanici, a osvobodily pět rukojmích. Zdroje ministerstva pro mimořádné situace krátce před tím oznámily, že se bandité pokusili v autě opustit město. Na příkaz k zastavení nereagovali, řidič však ztratil ve vysoké rychlosti nad vozidlem kontrolu a narazil do stromu. Automobil byl obklíčen a jeho osádka pobita.

Nedlouho po této operaci byli podle Kolesnikova zlikvidováni také tři útočníci opevnění v obchodě se suvenýry v centru Nalčiku a dva jejich zajatci osvobozeni.

Situace ve správním středisku Kabardinsko-balkarské autonomní republiky a v jeho okolí se podle ITAR-TASS již stabilizovala a hromadná městská doprava byla obnovena s výjimkou oblastí, kde probíhala speciální operace. Provoz škol a mateřských školek bude podle ministerstva školství obnoven až v pondělí.

Mezi zabitými i Šamil Basajev?

Ve čtvrtek zaútočila na několika místech v Nalčiku skupina ozbrojenců. K útoku se přihlásili čečenští povstalci. Ruské ministerstvo vnitra uvedlo, že při střetech zahynulo nejméně 12 civilistů,  nejméně 20 příslušníků bezpečnostních sil a 72 až  90 teroristů. Zajato jich bylo třicet. Podle zdrojů z místních nemocnic je počet zraněných 115, šest jich přepraví do Moskvy, kde je čekají operace, čtrnáct raněných zemřelo.  [celá zpráva]

Podle náměsteka ministra vnitra Alexandra Čekalinněho je mezi zabitými ozbrojenci i jeden z jejich vysoce postavených vůdců. Nikdo ale zatím oficiálně nepotvrdil zprávu čečenského webového serveru, že by jím mohl být čečenský polní velitel Šamil Basajev.

Útok, na němž se podle různících se zpráv podílelo 60 až 300 ozbrojenců, byl podle nejmenovaného zdroje citovaného agenturou ITAR-TASS důkladně naplánován. Začal prakticky proti pěti až šesti objektům - ministerstva vnitra, tajné služby FSB, vojenského komisariátu, protinarkotického oddělení, třem oddělením milice a proti letišti. To bylo uzavřeno a veškeré lety byly zrušeny.

Podle tiskového střediska ruského ministerstva vnitra se nepotvrdily prvotní zprávy, že útočníci obsadili školu. V republice byla vzápětí zesílena ochrana školských a zdravotnických zařízení a sídel státních mocenských orgánů.

Reklama

Související články

Putin nařídil blokádu napadeného Nalčiku

Ruský prezident Vladimír Putin nařídil blokádu severokavkazského Nalčiku, na který ve čtvrtek zaútočili čečenští bojovníci. Putin chce, aby žádný z ozbrojenců...

Výběr článků

Načítám