Hlavní obsah

Atentáty na Bali si nakonec vyžádaly 19 obětí

JAKARTA

Indonéská policie zveřejnila portréty mužů, které podezírá, že spáchali sobotní atentáty na Bali. Žádá veřejnost, aby pomohla s jejich identifikací. Současně snížila počet obětí z původních dvaceti šesti na devatenáct. Při útocích zemřeli také tři atentátníci. Zraněni byli 132 lidé, z toho 17 vážně.

Článek

Podle zpráv z nemocnice zahynuli dva Australané, jeden Japonec a dalších pět cizinců, jejichž národnost zatím není známa. Zbytek obětí tvoří Indonésané. Zraněno bylo 68 Indonésanů, dvacet Australanů, šest Korejců, čtyři Japonci a čtyři Američané.

Policejní náčelním Made Mangu Pastika zveřejnil, že atentátníci použili kombinaci trinitrotoluenu, broků a ocelových střepin. Každá nálož vážila deset kilogramů.

Portréty atentátníků mají odhalit muže v pozadí

Vyšetřovatelé zveřejnili fotografie utržených hlav atentátníků. Zjistili, že sebevražední atentátníci byli najati, vycvičení a vybaveni týmem, který stál v pozadí. Doufají, že odhalení a zveřejnění jmen atentátníku jim pomůže dostat se k šéfům teroristické skupiny. Jsou přesvědčení, že sobotní atentáty jsou dílem organizace Jemaah Islamiah, která spáchala v Indonésii několik dalších atentátů. Nejtragičtější si vyžádal 12. října 2002 na Bali 202 mrtvé z řad turistů, mezi nimiž převažovali Australané.

Už v neděli bylo zveřejněno video, které natočil australský turista. Zachycuje muže v černém, jak s batohem vstupuje do restaurace.

Podezřelí jsou islamisté

Úřady ze spáchání explozí podezírají dva malajské uprchlíky. Domnělými mozky útoků jsou Azahari ben Husin a Noordin Mohamed Top. Po obou se pátrá už od roku 2002. Oba jsou rovněž podezřelí, že naplánovali  výbuchy v Jakartě v letech 2003 a 2004. Uvedl to generálmajor Ansyaad Mbai, který vede indonéskou protiteroristickou jednotku.

"Skupina Jamaah Islamiah ještě není mrtvá," prohlásil Mbai. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že Azahari i Top se stále nacházejí na indonéském území. "Poslední incidenty jasně dokazují, že stále vyvíjejí činnost," řekl. Podílu Jamaah Islamiah na sobotních atentátech na Bali nasvědčuje i fakt, že je provedli sebevražední útočníci. To je typické pro její útoky, tvrdí experti. K odpovědnosti za útoky se ale zatím nikdo nepřihlásil.

Strach z dalších útoků

Indonéská policie je kvůli pátrání po teroristech po celé zemi ve stavu nejvyšší pohotovosti. Prezident Susilo Bambang Yudhoyono v neděli varoval, že teroristé velmi pravděpodobně plánují další útoky. "Stále pátrají po snadných cílech," upozornil na tiskové konferenci. V Jakartě byly uvedeny do pohotovosti dvě třetiny celého bezpečnostního sboru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám