Hlavní obsah

Česko by mohlo unii vracet 450 milionů korun, píše se ve zprávě EK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko by mohlo do rozpočtu EU vracet kolem 450 milionů korun dotací, které čerpal holding Agrofert. Vyplývá to z návrhu auditní zprávy Evropské komise (EK), podle něhož je premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů. Dál má na firmu vliv a současně má jako předseda vlády vliv i na použití unijních peněz. Celý dokument zveřejnily na webu Hospodářské noviny a Aktuálně.cz, Seznam.cz, Info.cz a Deník N.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Premiér Babiš v rozhovoru pro sobotní vydání deníku právo trvá na tom, že není ve střetu zájmů, žádné zákony neporušuje a Česko nic Bruselu vracet nebude. Opozice žádala, aby stát vyplacené dotace po Agrofertu vymáhal.

Česká strana se bude moci ke zjištěním vyjádřit, komise podle toho může materiál ještě upravit.

Babiš v únoru 2017 vložil kvůli zákonu o střetu zájmů své firmy do svěřenských fondů. Audit se zaměřuje na dobu před tímto okamžikem a po něm. Podle médií návrh zprávy uvádí, že premiér dva svěřenské fondy ovládá, přes ně má dál vliv i na Agrofert a současně má přímý vliv na rozdělování peněz z EU.

Dokument popisuje jednotlivé dotační případy i chyby v nich. Českým úřadům pak vytýká, že nezajistily účinnou kontrolu. Prověřování mají na starosti ministerstva financí a pro místní rozvoj. Podle médií firmy Agrofertu využívaly díry v kontrolním systému a žádaly třeba o dotace na inovace, které ale už fungovaly v jiných podnicích holdingu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pátek uvedla, že česká strana nyní počká na oficiální překlad z Bruselu. To má trvat měsíc. Na vyjádření má ČR dva měsíce, dodala Schillerová. Podle ministerstev auditní dokument ještě není konečný a návrh je důvěrný.

Reklama

Výběr článků

Načítám