Hlavní obsah

Grammy za píseň roku získali rapper Gambino a zpěvačka Kacey Musgravesová

– Los Angeles • Aktualizováno

Americký rapper Childish Gambino a countryová zpěvačka Kacey Musgravesová patří k nejúspěšnějším zpěvákům jedenašedesátého ročníku hudebních cen Grammy. Oba dva získali celkem čtyři ceny. V případě Gambina se akademii líbil jeho videoklip, jenž získal cenu v kategorii nahrávka roku, a také rapová píseň. Musgravesová získala ještě ocenění za album a country desku a videoklip.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Udílení hudebních cen GrammyVideo: AP

 
Článek

Hudební akademie posmrtně ocenila také zpěváka Chrise Cornella, který spáchal sebevraždu v roce 2017 ve věku 52 let. Získal cenu za nejlepší rockový výkon za píseň When Bad Does Good z alba vydaného loni. Ocenění převzaly jeho děti - dcera Toni a syn Christopher.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Dcera Toni a syn Christopher převzali cenu Grammy za nejlepší rockový výkon pro zpěváka Chrise Cornella.

Nejlepším rockovým albem se stala deska From the Fires americké kapely, která si říká Greta Van Fleet a která byla nominována i v kategorii Objev roku. Cenu Grammy za nejlepší album alternativní hudby dostal od americké hudební akademie osmačtyřicetiletý zpěvák, textař a multiinstrumentalista Beck, který bodoval s deskou Colors.

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Zpěvák, textař a multiinstrumentalista Beck

Svou první Grammy získala pětadvacetiletá americká zpěvačka Ariana Grandeová, když zvítězila v kategorii nejlepší popové vokální album za svou čtvrtou studiovou desku Sweetener.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

první cenu Grammy získala i zpěvačka Ariana Grandeová

Zatím tři Grammy byly v losangeleské hale Staples Center vyhlášeny i pro zpěvačku Lady Gaga a pro písničkářku Brandie Carlileovou. Dvaatřicetiletá Lady Gaga má tak na kontě už devět cen Grammy.

Foto: Matt Sayles, ČTK/AP

Lady Gaga

Jako spoluatorka písně Shallow z filmu Zrodila se hvězda, která je nominována i na Oscara a za niž už letos dostala Zlatý glóbus, získala Lady Gaga Grammy v kategorii nejlepší píseň pro vizuální média. Bodovala také v kategorii nejlepší popový sólový výkon s písní Joanne (Where Do You Think You're Goin'?) a nejlepší popový duet za píseň Shallow nazpívanou s Bradleym Cooperem.

Žijícím rekordmanem v historii těchto cen se stal pětaosmdesátiletý hudebník, producent a skladatel Quincy Jones, který letos dostal svou 28. Grammy, tentokrát za nejlepší hudební film (dokument o něm nazvaný Quincy). Nejvíce Grammy (31) dostal britský dirigent maďarského původu Georg Solti (1912–1997).

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Hudebník, producent a skladatel Quincy Jones získal 28 Grammy

Cenu za nejlepší výkon v R si odnesli H.E.R. a Daniel Caesar za Best Part, nejlepší R píseň má Ella Mai (Boo’d Up), nejlepší R album je letos H.E.R. od H.E.R. Cecile McLorin Salvant má cenu za nejlepší zpívané jazzové album The Window a The Wayne Shorter Quartet si odnesli cenu za nejlepší jazzové instrumetální album Emanon.

Za nejlepší gospelové album označila akademie Hiding Place od Tori Kelly a za nejlepší gospelovou píseň Never Alone rovněž od Tori Kelly.

V oblasti tradičního blues byl oceněn žijící klasik Buddy Guy a jeho deska The Blues Is Alive And Well. Za současné blues pak obdržel cenu Grammy Fantastic Negrito a jeho deska Please Don't Be Dead.

Mezi vítězi Grammy je letos opět americký exprezident Jimmy Carter (94), který dostal už potřetí cenu v kategorii nejlepší mluvené slovo, tentokrát za audioverzi své knihy Faith — A Journey for All (Víra - Cesta pro všechny).

Foto: Matt Sayles, ČTK/AP

Moderátorkou večera byla zpěvačka Alicia Keysová

Letošní 61. ročník cen Grammy zahájila moderátorka galavečera, zpěvačka Alicia Keysová, patnáctinásobná držitelka Grammy, která si hned na úvod přivedla na pódium i bývalou první dámu Spojených států Michelle Obamovou. Ta krátce vystoupila na pódiu se zpěvačkami Lady Gaga a Jennifer Lopezovou a herečkou Jadou Pinkettovou Smithovou a každá z nich řekla, co pro ně hudba znamená.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám