Hlavní obsah

Policista prodával informace o kontrolách, tvrdí obžaloba

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Informace o chystaných kontrolách měl podle státního zástupce prodávat příslušník rokycanské cizinecké policie Petr Hynek. Kvůli zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku v úterý stanul 53letý policista před plzeňským soudem. Společně s ním je obžalovaný ukrajinský podnikatel Viktor Tsapuk (48), který je obviněn z podplácení.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný policista u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Oba muže zadrželi detektivové Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) předloni v listopadu v hotelu Beránek v Rokycanech, a to těsně poté, co došlo k předání 20 tisíc korun jako odměny za poskytované informace.

Podle spisu Hynek v průběhu roku 2017 pravidelně prodával informace o plánovaných policejních kontrolách třem ukrajinským podnikatelům, kteří měli pod palcem personální agentury. Ti na základě získaných informací mohli provést protiopatření. „V SMS zprávách uváděl datum, místo, čas a rozsah akcí,“ řekl státní zástupce Jiří Richtr. Podle něj šlo o desítky případů z celého Plzeňského kraje.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Petr Hynek u soudu

Údajně šlo o kontrolu knih

Hynek se před soudem doznal jen ve vztahu k Tsapukovi, u dalších jeho dvou krajanů tvrdil, že jim dával informace předem proto, aby odemkli ubytovny a policisté tak mohli zkontrolovat například domovní knihy.

Motiv svého jednání Hynek nedokázal vysvětlit. Ke schůzce v Rokycanech sdělil, že nevěděl o tom, že mu Tsapuk dává peníze. „Neřekl mi to. Tušil jsem ale, že to může být odměna za ty SMS zprávy,“ prohlásil policista s tím, že zprávy začal Tsapukovi psát sám od sebe. „Myslel jsem si, že bych pro něho mohl po odchodu od policie pracovat. Byla to blbost,“ kál se Hynek.

Policistovi v případě prokázání viny hrozí až desetileté vězení, cizinci pak o čtyři roky méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám