Hlavní obsah

Skripalovy otrávili ruští vojenští rozvědčíci, prohlásila natvrdo Mayová

– Londýn • Aktualizováno

Britská vláda měla pravdu, když v březnu připsala odpovědnost za útok nervovým jedem novičok Rusku. V parlamentu to ve středu řekla britská premiérka Theresa Mayová. Dvojice podezřelých známá jako Alexander Petrov a Ruslan Boširov pracuje podle premiérky pro ruskou vojenskou rozvědku GRU.

Foto: Pool, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

„Přijmeme veškerá možná opatření pro jejich zadržení, vydání a pro to, aby čelili spravedlnosti,” řekla Mayová. Běžná žádost o vydání by ale podle ní byla bezvýsledná. Británie tak bude usilovat alespoň o nové sankce Evropské unie proti Rusku.

Foto: Reuters

Alexander Petrov a Ruslan Boširov

Podporu stanovisku Spojeného království vzápětí vyjádřil velvyslanec Spojených států v Británii Woody Johnson. „Spojené státy a Spojené království drží pevně pospolu, když žádají od Ruska přijetí odpovědnosti za jeho akt agrese na britském území,” uvedl.

Foto: Handout, Reuters

Alexander Petrov (vlevo) a Ruslan Boširov

O plánu musely vědět ruské špičky

Podle premiérky plán březnového útoku v jihoanglickém Salisbury musel být schválen nejen uvnitř GRU, ale také vysoce postavenými představiteli státu. Mayová řekla, že působení GRU je „hrozbou pro všechny naše spojence a naše občany”. Podle ní je potřeba posílit společnou ostražitost vůči GRU.

„Na základě toho, co jsme zjistili během vyšetřování v Salisbury a toho, co víme o této organizaci v širším slova smyslu, musíme nyní zvýšit naše kolektivní úsilí zejména v (obraně) proti GRU,“ vyzvala Mayová.

Bývalý ruský agent Sergej Skripal byl otráven novičokem společně se svojí dcerou Julijí 4. března. [celá zpráva] Británie i další evropské státy vzápětí ukázaly prstem na Rusko. [celá zpráva] Moskva ale jakýkoliv podíl na útoku spáchaném látkou vyvinutou v sovětských laboratořích od počátku vehementně odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám