Hlavní obsah

Orbán označil výsledky referenda za vynikající, navrhne změnu ústavy

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán označil ve svém nočním prohlášení výsledky referenda za vynikající. Přislíbil, že na základě výsledku podá v nejbližších dnech návrh na změnu ústavy.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán po referendu

Článek

Účast na referendu byla nižší než požadovaných 50 procent voličů, ale až 98 zúčastněných se vyjádřilo proti unijním kvótám na přerozdělování migrantů mezi členské země Evropské unie. „Hlasování se zúčastnilo o 15 procent víc voličů, než posledních voleb do Evropského parlamentu. Můžeme být hrdi na to, že Maďaři se jako první v Unii mohli vyjádřit k otázce migrace. V příštích dnech podám návrh na změnu ústavy. Vůli lidí musíme promítnout a zakotvit v ústavě,“ uvedl Orbán před svými příznivci.

„Unie chce, abychom migranty vpustili, rozdělili je povinně mezi členské státy a o rozdělení má rozhodovat Brusel. Maďaři dnes tento návrh zvážili a odmítli. Maďaři se rozhodli, že pouze my Maďaři můžeme rozhodovat o tom, s kým chceme žít. Otázka zněla: Brusel, či Budapešť a my jsme rozhodli, že rozhodnout může výhradně Budapešť,“ řekl maďarský premiér. Orbán chce prosadit vůli Maďarů i v Bruselu.

Hlasování bylo neplatné

V nedělním referendu odpověděli Maďaři na otázku: „Chcete, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?“

Národní volební komise po sečtení 99,94 procenta hlasů oznámila, že referendum bylo neplatné, protože se hlasování nezúčastnila požadovaná nadpoloviční většina voličů. Účast dosáhla jen 43,9 procenta. [celá zpráva]

Opozice označila výsledek za Orbánovu porážku a žádá jeho demisi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám