Hlavní obsah

Troje dveře, odhlučněné stěny, únosce měl držet děti v garáži v Ústí

– Litoměřice • Aktualizováno
Právo, koc

Muž, kterého zadrželi policisté v souvislosti s únosem dvou dětí z Litoměřic, podle zjištění Práva ukryl své oběti v garáži ve čtvrti Střekov v Ústí nad Labem. Šestnáctiletého chlapce a třináctiletou dívku tam držel deset dní. Místo nenápadně popsal v dopise, který poslal otci jednoho z dětí. Policie muže v pátek obvinila ze dvou trestných činů.

Foto: Mapy.cz

Garáž, ve které měl obviněný držet deset dní své oběti.

Článek

Obviněný pochází ze stejné obce u Litoměřic jako děti, které zmizely 28. srpna. Obě ve středu v garáži v Ústí objevili rodiče uneseného chlapce a informovali policii.

Ke garáži je dovedly náznaky z dopisu, který chlapec rodičům poslal. „Synovi se podařilo do textu dostat různé indicie, které nás nasměrovaly na dané místo,“ řekl Právu chlapcův otec.

Garáž podle něj měla troje dveře a byla odhlučněná, aby nebylo slyšet křik a bouchání.

„Jak zadní stěna, tak strop garáže byly odhlučněné. Byly tam klasické plechové dveře, běžná garážová vrata. Za nimi byla další, asi dvaceticentimetrová příčka s jednokřídlými dveřmi. Za nimi byly teprve ty poslední dveře, které vedly do místnosti.“

Klíčovou roli při vypátrání pohřešovaných sehrála jejich rodina
Alena Bartošová, policejní mluvčí

Podle výpisu z katastru nemovitostí patří garáž právě muži, kterého policisté v souvislosti s případem zadrželi. V pátek policie uvedla, že byl obviněn z vydírání a zbavení osobní svobody. Státní zástupce ho chce poslat do vazby.

„Klíčovou roli při vypátrání pohřešovaných sehrála jejich rodina. Poškozenými jsou nezletilá dívka a mladistvý hoch, děti, které byly pohřešovány od 28. srpna do 7. září. Na obviněného byl podán podnět ke vzetí do vazby. Policisté nadále pokračují v úkonech trestního řízení,“ oznámila v pátek bez dalších podrobností mluvčí policie Alena Bartošová.

Trestaný za únos

V minulosti soud muže již potrestal za únos dvou malých dětí na Českolipsku z roku 2004. Tentýž rok o pár týdnů později se pokusil znovu o další únos. Chtěl z domu odvést spící sedmiletou dívku. Křikem ale vzbudila matku, kterou muž s pistolí v ruce přinutil, aby se připoutala k topení. Dívenku nechal na místě a utekl.

Vím, že měl v minulosti nějaké majetkové delikty, ale že byl za únos již odsouzen, to jsem netušil
otec uneseného chlapce

Soud muže potrestal sedmiletým vězením. Podle verdiktu mu vždy šlo o výkupné. Na jeho odsouzení v pátek upozornil server idnes.cz.

Bydlel ve stejné vesnici jako oběti

Obviněný má ve stejné obci jako oběti nahlášené bydliště, trvale se tam ale nezdržoval. „Alespoň jsem ho dlouho neviděl. Vím, že měl v minulosti nějaké majetkové delikty, ale že byl za únos již odsouzen, to jsem netušil,“ řekl Právu otec uneseného chlapce.

„Nemáme vůbec ponětí, proč je v garáži držel. Ani dětem nenaznačil, co s nimi zamýšlel,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám