Hlavní obsah

Na ukrajinské asistenty dostanou školy téměř 114 milionů korun

Téměř 114 milionů korun na platy a další výdaje spojené s prací ukrajinských asistentů pedagoga si rozdělí 583 mateřských, základních a středních škol a konzervatoří. Stát peníze na účty krajských úřadů zaslal 10. listopadu. Školy by měly peníze obdržet do konce měsíce.

Foto: Právo

Ilustrační snímek

Článek

Ministerstvo školství (MŠMT) to uvedlo na svém metodickém portálu.

V Česku je podle statistik MŠMT zhruba 10 900 mateřských, základních a středních škol. Konzervatoří v ČR podle rejstříku škol a školských zařízeních funguje 18.

Výborná znalost češtiny netřeba

Cílem práce ukrajinského asistenta pedagoga je podpořit začleňování válečných uprchlíků z Ukrajiny do škol v Česku. Tito asistenti nemusí v aktuálním školním roce splňovat požadavky na výbornou znalost češtiny. Česky by podle legislativy měli umět natolik, aby se ve škole dokázali domluvit.

Školy si o finanční podporu na ukrajinské asistenty pedagoga mohly žádat v září. Minulý měsíc se objevila předběžná zpráva, že o peníze pro ukrajinské asistenty pedagoga v září požádalo 752 mateřských, základních a středních škol, přičemž školy na platy a další výdaje spojené s prací ukrajinských asistentů dostanou od státu více než 110 milionů korun.

Aktuální informace od MŠMT ale zní následovně: „Celkem 583 právnickým osobám vykonávajícím činnost mateřské školy, základní školy, střední školy nebo konzervatoře ze všech krajů bude na pozici ukrajinského asistenta pedagoga rozdělen objem finančních prostředků v celkové výši 113 930 976 Kč. Tyto finanční prostředky byly 10. listopadu odeslány na zvláštní účty krajů.“

Finanční podpora ukrajinských asistentů pedagoga by měla pokračovat do konce tohoto školního roku, sdělila už dříve mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Školským organizacím se nezamlouvá chystaná změna financování asistentů

Věda a školy

Váleční uprchlíci z Ukrajiny začali do Česka přicházet po začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února. Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) při zahájení nového školního roku 1. září řekl, že do škol v Česku nastoupilo 57 tisíc až 60 tisíc Ukrajinců. Jejich přesný počet ministerstvo školství dosud nezveřejnilo.

Přesný počet válečných utečenců z Ukrajiny, kteří chodí do škol v Česku, bude podle úřadu znám ke konci listopadu.

V červnu podle resortu školství vykonávalo v ČR pedagogickou činnost kolem 550 Ukrajinců a asi 880 pracovalo na pozicích nepedagogů.

MŠMT: Přesný počet uprchlíků ve školách budeme znát na konci listopadu

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám