Hlavní obsah

Zloději ukradli z bývalého koncentračního tábora Dachau původní dveře

– Dachau

Původní historické dveře s cynickým nacistickým nápisem „Arbeit macht frei“ (Práce osvobozuje) ukradli neznámí zloději z bývalého koncentračního tábora v německém Dachau. Bezpečnostní služba krádež zaznamenala v neděli brzy ráno. Před půlnocí ještě byly dveře z kujného železa o rozměrech 190 na 95 cm na svém místě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zloději ukradli dveře v bývalém koncentračním táboře DachauVideo: Reuters

 
Článek

Ukradené dveře byly součástí brány v hlavním vchodu, informovala agentura DPA. Pachatel nebo pachatelé museli nejdřív přelézt jiné křídlové dveře, aby se dostali do areálu. Je pravděpodobné, že dveře musely být odvezeny automobilem.

Pátrání v okolí památníku nedaleko Mnichova bylo zatím bezvýsledné. Policie tak zatím nedokáže říct ani to, zda za krádeží stojí neonacisté, nebo svérázný sběratel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Michael Dalder, Reuters

Železné dveře s nápisem Arbeit macht frei u vchodu do bývalého koncentračního tábora Dachau

Dachau byl prvním velkým trvalým koncentračním táborem nacistů a stal se modelem pro pozdější podobná zařízení. Podle údajů táborem prošlo více než 200 000 lidí, z nichž nejméně 30 000 věznění nepřežilo.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Vstupní brána do bývalého koncentračního tábora Dachau zůstává po krádeži bez dveří.

Pokusy o krádeže předmětů zejména na památku jsou v někdejších koncentračních táborech poměrně časté. Týká se to i areálu někdejšího vyhlazovacího tábora v Osvětimi, kde největší pozdvižení v roce 2009 vyvolala krádež kovového nápisu Arbeit macht frei z brány tábora.

Za zorganizování krádeže někdejšího vůdce švédských neonacistů Anderse Högströma odsoudil polský soud k více než dvěma a půl roku vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám