Hlavní obsah

Rodiče propuštěného amerického vojáka dostávají výhrůžky smrtí

Rodiče amerického vojáka Boweho Bergdahla, propuštěného nedávno afghánským hnutím Taliban výměnou za pět jeho členů, dostávají výhrůžky smrtí. Pro americkou CNN to uvedl mluvčí FBI William Facer. Jakékoli detaily ale odmítl upřesnit, stejně tak i povahu a vážnost těchto hrozeb.

Foto: ČTK/AP

Bergdahlovi rodiče Robert a Jani s prezidentem Barackem Obamou před Bílým domem

Článek

Kolem propuštění osmadvacetiletého Bergdahla, který strávil v zajetí pět let, se v posledních dnech objevilo množství sporných informací. Podle některých by měl být uvítán v USA jako hrdina, bývalí kolegové z jednotky v Afghánistánu ho ale naopak obvinili z dezerce. Prý základnu sám opustil a odešel vyhledat Taliban. Navíc při pátrání po něm pak několik mužů přišlo o život. Americká armáda nicméně pro tato tvrzení nemá žádné důkazy.

„FBI nadále monitoruje situaci v Hailey ve státě Idaho. Spolupracujeme se státními a lokálními partnery a všechny hrozby bereme vážně,” uvedl ve svém prohlášení mluvčí FBI. Bergdahlovi rodiče Bob a Jani žijí ve městě Hailey.

První z výhrůžek prý přišla emailem ve středu, tedy ve stejný den, kdy město zrušilo původně plánovanou oslavu propuštění Boweho Bergdahla. Hrozbu obdržel jeho otec Bob. „Přišly čtyři emaily s výhrůžkami smrtí, které jsme předali FBI. Ti nyní vše prošetřují,” potvrdil pro Reuters místní policejní velitel Jeff Gunter. Bergdahlovi rodiče se nyní nacházejí pod zvýšenou ochranou, Gunter ale odmítl sdělit jakékoli podrobnosti.

Bergdahl, kterého Taliban propustil před týdnem, se nyní nachází v americké vojenské nemocnici v Německu a podle lékařů je jeho stav stabilní. Stále ale ještě není připraven odcestovat zpátky do Spojených států.

Reklama

Výběr článků

Načítám