Hlavní obsah

V Německu se našlo 1500 obrazů, které za války patrně ukradli nacisté

Němečtí celníci nalezli a zabavili v mnichovském bytě 80letého muže na 1500 obrazů mistrů moderního umění. Byla to díla, která původním majitelům zkonfiskovali nacisté během druhé světové války. Nechyběly mezi nimi obrazy Pabla Picassa, Henriho Matisse, Marka Chagalla, Paula Kleea či Oskara Kokoschky. Ve svém nedělním čísle o tom napsal týdeník Focus.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nález úřady dlouho tajily.

Článek

Celníci tento „senzační” nález neučinili v letošním roce, jak by se mohlo zdát, ale již před dvěma lety. Úřady o tom pouze dosud mlčely.

Podle Focusu obrazy patřily židovským sběratelům nebo byly majitelům zabaveny jako "zvrhlé umění". Tímto termínem nacistický režim označoval umělecká díla, která propaganda považovala za "neněmecká" či "degenerovaná" - šlo především o tvorbu avantgardních umělců.

Celníci se na stopu uměleckého pokladu dostali díky namátkové kontrole. Před třemi lety prověřovali dnes 80letého Corneliuse Gurlitta kvůli hotovosti, s níž se vracel po návštěvě Švýcarska. Pátrání je pak přivedlo do bytu v mnichovské čtvrti Schwabing, kde obrazy našli.

Díla zřejmě ve 30. a 40. letech minulého století skoupil Gurlittův otec Hildebrand, který obchodoval s uměním. Další půlstoletí pak rodina obrazy skladovala v tmavém bytě a kunsthistorici je dodnes považovali za ztracená. Gurlitt podle Focusu v minulosti některá díla prodal, aby měl na živobytí. Soubor obrazů nyní zkoumají odborníci a snaží se zjistit více o jejich původu. Asi tři stovky obrazů údajně pocházejí z výstavy "zvrhlého umění", dalších 200 figuruje na seznamech hledaných uměleckých děl.

Reklama

Výběr článků

Načítám