Hlavní obsah

Metro v New Yorku je pod vodou, město sčítá a odstraňuje škody

New York
Aktualizováno

Newyorské metro je zaplavené a pod vodou zůstávají ulice Manhattanu. Město však už začíná s odstraňováním škod. O aktuální situaci informoval v úterý starosta Michael Bloomberg.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na východním pobřeží USA začínají s odklízením škod napáchaných bouří Sandy Video: Reuters

 
Článek

Bloomberg nic nemaloval na růžovo, když řekl, že Sandy byla „zničující bouře, možná nejhorší, s jakou jsme kdy měli zkušenosti“.

„Nejhorší z bouře je pryč, ale situace je stále nebezpečná,“ dodal. Varoval především před popadanými stromy. Speciální linka je určena jen na oznamování popadaných stromů, které si vyžádaly většinu z obětí.

Prezident Barack Obama už dříve vyhlásil New York oblastí velké katastrofy. Za oblast katastrofy vyhlásil státy Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, New Jersey i Pensylvánii. Zrušeno bylo 14 000 letů. Obama uvedl, že kvůli hurikánu zůstane v Bílém domě a nebude pokračovat v kampani před volbou hlavy státu.

Starosta především zmínil velké problémy s dopravou a s dodávkami elektrické energie, které se podaří plně obnovit za dva až tři dny.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Zatopená ulice v New Yorku

Bloomberg zmínil především zaplavené tunely metra. Pod vodu je jich značné množství. Už dříve se uvádělo, že odčerpání vody z nich může trvat dva až tři dny.

Voda z většiny ulic by měla zmizet během zítřka. Teprve pak bude možné zjistit, jaké zanechal škody na infrastruktuře včetně dopravní, zejména na světlech.

Protože hromadná doprava nefunguje, taxikáři mají nabírat lidi, i když u někoho mají ve voze. Všechny mosty přes East River jsou již otevřené.

Bloomberg zmínil, že evakuace nemocnic na Manhattanu a Coney Islandu proběhly bez problémů.

Foto: ČTK/AP

Newyorský starosta Michael Bloomberg hovoří k médiím v přístřešku pro evakuované.

Uvedl, že požár v Queensu, který zasáhl ne padesát, ale osmdesát domků, když přeskakoval z jednoho na druhý, je už pod kontrolou.

Škody začínají odklízet i v dalších městech. Veřejná doprava nejezdí také ve Washingtonu, Baltimoru, Filadelfii a Bostonu.

BEZ KOMENTÁŘE: Sandy totálně zdevastovala New Jersey, ulicemi se dalo jezdit na vodních skútrech

Guvernér New Jersey Chis Christie zmínil úspěšné úsilí o záchranu lidí z Moonachie, Little Ferrie a Calstadtu, které ohrožovala voda, jež se v okrese Bergen přelila přes přírodní hráz. „Zachránili jsme odtamtud stovky lidí a zachráníme stovky dalších. Podle něj je 2,4 miliónu obyvatel New Jersey bez proudu. Škody se podle něj nyní nedají vyčíslit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám